Bersalin di Kelantan. Hospital mana elok kt KB?

Klau blh nak sangat elak doktor lelaki.. dan misi yg tak garang sgt🤣#seriusnanya #firstmom

11 Balas

sy bersalin baru sekali. bersalin dgn Dr lelaki. x sempat request sbb fikir nak beranak je. tapi warded 4 hari before bersalin. berdasarkan experience yg x setara mana, to be honest Dr lelaki if handle ibu2 ni lebih gentle & sopan compare to Dr perempuan. nak buat apa2 explain elok2 & mintak izin. Dr perempuan yg handle saya kasar ye. nak seluk x ckp apa kita xdan ready terus zappp. kasar pulak tu. ( x semua ) sama jugak dkt kk, when checkup baby, Dr lelaki lagi gentle pegang baby, check and etc. Dr perempuan yg saya dpt, Allah mcm x pernah pegang baby😭 tapi tu from my experience & tempat saya la. mungkin tmpt lain Dr perempuannya bagus2. boleh cuba request dulu if gov. kalau ada rezeki lebih pergi swasta mmg tentu2 dh dpt if request.

1y ago

kenapa la dr pompuan rmai yg mcm ni plk😭ala jdi ragu2 plk dh nk dr ppuan ni

doctor laki ke perempuan x boleh pilih dkt gov. nk pilih doctor perempuan kena pi private. gov nasib2 la time nak beranak tu ade doctor lelaki ke perempuan. tapii sye ckp based on experience sendiri ya, doctor lelaki much gentle from doctor perempuan. nak buat apa2 dkt kite pon die akn mintak izin and terangkan. masa saya beranak dulu, doctor perempuan kje nak marah2 je. pastu mulutt nauzubillah min zalik. doctor laki elok jeee suruh tenang. tang doctor perempuan, fuhhh, lagi kite ckp sakit lagi die marah. pdhl doctor pakar tuuuu.

1y ago

sye czer doctor perempuan. jahitan dieeee. hmmm toksah ckp laaa. dh tuuu die belah tuu x sama plak tuuu. bahagian hujung tu ke bwh tetibe. hodohhh benoooo.

sy bleeding mse usia kandungan 14 minggu . pg emergency dr prempuan seluk speculum ganas betul. last bleeding kena dgn dr lelaki.. baik sgt sbb dia minta izin satu lepastu siap suruh pggil suami masuk bilik emergency tu. rasa secure sgt mse tu. apepun dia buat dia explain details . scan baby pun dia bgtahu uri smua . kena dr perempuan x sempat tnye.. cpt betul.. dia cuma ckp baby ok smua sihat.. nasihat pun xde. tp ada je dr perempuan yg baik.. senang kata ikut luck kita la dpt dr mcm mana. hihihi

atas nasib la sis..mcm sy nasib tak baik..dr pac doc perempuan mulut lancang ckp mcm² kat sy..kita sakit dilayannye mcm ape ckp yg menyakitkan hati..sampai kene bersalin ceaser doc dlm bilik ot pon bila kita tanya jwb lebih kurang je..sampai dlm wad pon sama je..doc perempuan ckp kuraang ajar dgn sy..sy tahan sbb fikir nk balik..sampai sy taubat dh sy taknak dh bersalin kat gov,kalau suami sy nk jgk baby lg sy nk suh dia booking hosp private..sumpah trauma

1y ago

susah jgk gini.. kita nk dr ppuan utk jaga aurat.. tpi klau kena yg xde adab ni blh jdi pengalaman buruk yg ingt smpai bila2 plk..

Klu hospital govt payah Nk request doc pompuan.. sbb anak first sy dpt doc pompuan Anak ke 2 lelaki 🫠 Time tue sy siap ckp nk doc pompuan Doc ckp semua doc pompuan kt bilik bedah.. Call asben juga time tue ckp ada doc lelaki jew Asben izin kan sbb xsmpi sejam sy bersalin 😂 Sbb dh hujung2 kepala bby 😅 Klu misi garang tue better lah sis dr misi pelatih 🫢 Seram sy aritue no 2 dpt misi pelatih Dia panik sana sini 🫠

1y ago

Itu lar kan kalau ada duit lebih memang best bleh beranak swasta dn pilih dr perempuan,

Alhamdulillah dekat HSNZ (Terengganu) Saya bersalin dengan staff nurse, nurse perempuan kat situ semua baik baik! Biasa orang bagitau nurse gov garang, Alhamdulillah rezeki saya masa tu semua baik je layan saya. Saya pulak kena induce Dr perempuan yang masukkan ubat induce pun lemah lembut je. Cek jalan dengan nurse pun lemah lembut je.

1y ago

Tu la rezeki dapat layanan elok, lepas bersalin sambil nurse duk jahit luka tu pun sempat la borak dengan dia. Elok je dia melayan kita tanya itu ini 😅

cuba request dulu...kalau dapat tu rezeki....kalau nak gi swasta pun..lepas beranak,bnyak nk pakai duit... saya beranak anak 1st disember 2022 dekat HSJ(penang)..Alhamdulillah,rezeki saya dpt semua misi dan Dr perempuan...xsmpat nk request pun...🤣🤣

Klu blh trylah request dulu, sy & husb minta doktor perempuan time bsalin kt gov kmmn & hkl. alhamdulillah dpt..mmg dorg x bg lelaki masuk syukur. at least kita dh concern jaga bab aurat selebihnya bserah pd Allah.

Kalau swasta boleh je req. KBMC pun dah ok. Kalau gov payah sikit nak req. Tapi yg cakap doc lelaki lg gentle tu betul sebenarnya. Sebab depa takut kita sakit. Doc perempuan especially gov depa ganas sikit😅

selalunya kalau dlm labour room ni mostly doctor perempuan yg sambut baby. melainkan awak kena ceaser. itu mmg xde pilihan. bergantung pada doctor bedah yg ada pada hari awak kena ceaser.

1y ago

*awak