Stress waktu pantang

Kesan menangis dalam pantang ade spe2 boleh share ? #ingintahu

16 Balas

saya pernah menangis sekali , sebab saya terlampau penat orang tak faham situasi saya dan masa tu saya langsung tak berdaya nak lawan cakap orang tu .. saya ingat lagi masa tu Allah uji saya dengan masalah anak masuk wad sebab tak berak dan kencing beberapa hari , saya balik rumah sebab dah minta izin dengan doc nak pack barang dulu baru datang balik tetiba ada orang salah faham cakap saya tinggalkan anak sorang2 .. dahlah tak tolong hantar pastu sibuk nak membebel kat saya , pastu tak sangka saya sedih sangat terkeluar lah air mata nasib ada suami tolong pujukkan , padahal saya nak balik pack barang sebab nanti saya tau barang apa yang perlu dan situasi ni yang mengajar saya erti jangan menyusahkan sesiapa dalam hidup walaupun dia tu keluarga sendiri tapi alhamdullillah saya mempunyai suami yang memahami .. anak kedua ni kami target nak susah senang berdua je taknak nyusahkan orang lain daa , doakan saya yer semoga Allah permudahkan urusan saya dengan suami ..

Saya pun rasa sgt stress, berpantang di rumah ibu tp rasa mcm menyusahkan ibu dan bapa di usia tua. Hv no choice sbb tinggal bersama n stress sgt sbb conjusted dan mmg tak cukup tidur sblm msk hosp smp lah kini pantang 13 hari. Dah anak pertama pun kdg mknnye terabai..tp alhamdulillah anak pertama sgt memahami dan adjustable. Pg x blh tidur utk anak pertama dan mlm pula untuk baby. Sejak berpantang ni byk saya paksa diri buat kerja dan berjalan mmg kerap kdg duduk pun x btl posisi. Mmg rasa stress apabila mendengar kata kata penat ibu .. berdebat pulak kdg. As much she can she help, n as much i can i do..kdg mkn pun lari waktu..rindu pulak pd ibu mertua sbb utk anak pertama dia yg menjaga ku

It's ok to cry and totally normal. Bila kita baru beranak, kita tak cukup tidur, luka masih sakit, pergerakan limited, mane lagi sibok nak pam susu tiap 2/3 jam, penat sgt tau, baby kdg2 menangis tak berhenti, tak nak tido. Ape lagi ibu yg buat semuanya sendiri. Sye pernah telelap lepas pam susu, bila terbangun, susu dah jatuh tertumpah buatkan sye nangis lepaskan frust. Memang biasa la tu menangis sebab penat. Nasib baik suami byk sapot. Jenis nangis yg kene hati2 tu jika kena pospartum depression. Biasanye dah emosi terganggu dari mengandung lagi.

Masa anak 1st dulu, jgn kata saya, husb pun ikut nangis sekali sbb kitorg stress helpless tengok baby tak pandai jaga😂 pastu bila husb dah habis paternity leave, saya kekadang ade nangis jugak sbb memang jenis suka mengemas takbole tengok bilik sepah..nak kemas sakit plak pas czer. Makanya berhujan la saya sorang2, penat nangis terlelap. Tapi tak lama pun, bila badan kuat sikit ok dah..husb la banyak support, suka mengadu dgn dia, tak lupa mama saya jugak..Alhamdulillah

anak saya meninggal masa saya pantang hari ke34...menangis dlm hati tu selalu..bukan mudah nak kuat depan orang..banyak menyendiri, pernah kena panic anxiety, berkerja pun mmg tak boleh fokus.. tapi itulah yg saya lalui pada awal 6bulan..skrg alhamdulillah boleh kawal, dah tak nangis.. cuma sedih bila rindu itu sahaja..

2y ago

So sorry for ur loss sis, sye tak bole imagine how hard it was for you. Sis seorang yang tabah 🙏🌹

Effect mental health kita lah sis. Masa berpantang ni penting sangat sangat. Suami/family kena main peranan. Kalau rasa perlukan apa apa, bagitahu je suami/family. Cakap je direct dengan diorang. Lagi lagi kalau first baby, kadang2 suami baru nak tahu kan. So kena sama sama belajar.

menangis boleh tp hati2, sbb time ni badan kita lemah..nak solat/mengaji pun xboleh..bykkan buka bacaan2 or ceramah2..luahkan perasaan pd org yg blh dpercayai..

saya dari anak no 1 hingga no 4 dalam pantang saya stress n menangis..ni tengah mengandung kn ank no 5 tak tahu nak hadap macam mane mane nanti..

Saya pun ada menangis dalam pantang, cuma tak berlarutan. Nangis sekejap je pastu kuatkan diri balik, tengok muka baby atau tidur 🤣🤣

jangan stress time pantang sis..kena banyak tenang n rehat..kita banyak nk hadap nt klau banyak stress effect kt diri kita takut depressed..