Seksanya induce!

Kes saya, dah 40 weeks dan ada air ketuban banyak. Jadi hospital dari sy 38 weeks dah minta serah diri pd tarikh EDD. Sy just nak cerita pengalaman kena induce bila badan tak ready. Masuk prostaglandin pill petang tadi, lepas 6 jam bukaan baru 1cm. Cervix pun panjang dan keras. Tapi cervix swab tu sampai 4 kali buat sbb nak check progress. Sy sampai menangis dkt bilik rawatan sbb stress sgt senak kena swab test, campur risau anak, risau dpt vaginal delivery ke tidak? Doctor dan nurse kat hospital sy ni okay. Cuma sy morally down, lagi2 bila tgk mak2 otai sekeliling sy, bersalin tu senang je. Siap boleh duduk tgk video, gelak2 masa baby tidur. Bersyukurlah siapa yg dpt rezeki layan contraction dekat rumah, selesa nak baring nak tidur. Mungkin sy tak sanggup dah nak beranak lepas ni. Serik rasanya #induce #40weeks #makdown

7 Balas

sy ank first induce belon tapi alhamdullilah sekali je induce. masa gi checkup doc kk kata ketuban kurang sekali gi hospital ok jeee tapi tetap kena tahan sbb due lagi seminggu so dia nk monitor sy. pastu mlm tuuu bacaan ctg ada 2kali bacaan contration pastu doc suruh induce belon . esk pagi nya dia masukkn belon ya allah terkejut ye sakit dia tuuu ( tapi tuu tk sakit sgt mcm rasa contraction),sampai berdarah ii doc bagitahu mmng akn berdarah sikit sbb paksa masuk. induce belon tuu kena pakai 24jam,tapi sy pakai 23jam je sbb ketuban dh pecah. time tuuu mmng dh 2hari kurang tido sbb ada masalah insomnia,pastu bila dh cabut jee belon and dh keluar tanda darah campur lendir,ketuban pon dh pecah ya allah time tuu contraction makin kuat nurse bagi pil killer pon tk jln mmng sakit gila and badan dh lemah sgt ii sbb time dh rasa contraction tuuuu mmng dh tkde tenaga+ ngantok sgt ii tapi tk blh tido time tuuu doa banyak ii ya allah hope just induce belon shj,sbb kalau dlm tempoh 24jam tk cabut belon and tanda ii bersalin pon tkde kena induce ubat,kalau ubat pon tk jln kena induce drip. sy mmng mintak sgt kt allah supaya just induce belon je sbb mmng tk tahan dh sakit tu. sy panggil nurse mintak ubat cucuk kt pungung yg ngantok tuuu sbb sy dh stress sgt sakit + tk blh tido dh berapa hari,ada lh dlm 2/3kali sy mintak pastu kena sound setepek dgn nurse nii rasanya dia org lama dia kata kt sy “tahan lh sikit sakit tuuuu kalau awak rasa sakit contraction tuuu awak tk blh tahan jgn mengandung lagi 2/3kali panggil ii sabar lh sikit” time dia blah jeeee terus sy call suami nangis ii sbb dia sound mcm tuu padahal sesama perempuan kot, dh lh sy ank first pastu kena plk paksa bersalin walaupun ketuban ok je . sy nangis bkn sbb sakit tapi sbb mulut nurse tu sendiri, time tuu sy tahan lagi sakit.rasanya 2hari lebih sy sakit contraction. tapi alhamdullilah sy bersalin senang sgt keluar. sy mmng byk baca doa nabi yunus pstu doa byk ii supaya allah permudahkan urusan bersalin. time tuu mmng dh tkde tenaga sgt ii sbb 2hari lebih sakit contraction just mampu doa je nk jln semua dh tk tahan. seblm rasa contraction sy dh buat mcm ii nk cpt pembukaan siap tolong katil sebelah tgkkn baby,bawak persakit lain gi tandas lh hahahaha sbb byk tenaga. sekali dh contraction daripada tenaga ada 100% tinggal 10% je. hope korang yg nk bersalin tuu dipermudahkn urusan and kuat mental jgn baca benda pelik ii. paling penting selalu lh bljr cara kawal penafasan masa contraction and belajar cara teran kalau korang dh tahu cara insha allah senang urusan korang nk bersalin nanti

sy kene paksa besalin 37w1d sb baby iugr 24.8 aritu..pagi lps sejam induce rs mcm na berak sgt. dah.. dokt cek ctg x cantik sb fetal distress.. dokt seluk tp kpala x msuk laluan dgn btol.. just dpt rse jari baby kt kpala die ms dokt seluk..so pakar decide kene emegency ceaser..n dokt bedah ckp actly uri sy rendah type 2 sebenarnye.. da half ttp jalan sbnarnye.. anak ke 3 ne mmg byk dugaan... after this ini lah anak bongsu saya smp bble..🥰

mula2 nak kena induce sbb masa serah diri xde bukaan langsung. da dua hari kt hosp, doc cek bukaan lg, xde juga. rasa down hmm bila la anak ku nak kuar 😅. masa tu da 40w. esoknya 40w 1d, doc cek blk bukaan da 4cm. terus kena tolak ke labour room. sy menahan sakit contraction dlm 8-9 jam dlm labour room ye. anak pertama. punyalah sakit contraction tu 😅. period pain boleh bincang lagi tp contraction boleh mjerit ko satu hospital 🤣

9mo ago

sy kena induce belon time tuuu dh 3cm tapi contraction mmng dh tk blh bawak bincang. masa pembukaan 2cm tuu 2hari just 2cm jee pastu contraction 15minit sekali pastu 5minit sekali sekali paling tak tahan dh rasa contraction masa dh sakit berterusan mmng sy jerit suruh doc check jln. dah bkk 3cm tuuu kn tk sampai sejam terus ke 8cm baru tolak labour room. time dh bersalin tuu lega gila doc seluk ke jahit ke apa dh tak rasa sakit sbb dh rsa lega tk sakit contraction.

Saya bersalin anak pertama setahun lalu pun induced 2 kali. Selepas 52jam baru bersalin. Tp siksanyaaaa

Sya baru je lps bersalin 4/8 kena induce belon sakit dia tk payah cakap laa , mmg sakit sngt ii

Saya baru bersalin 4 hari lepas . Seksa betul induce. Saya kena yg drip.

Sis tak minta epidural ke masa induce

9mo ago

sy pernah kena induce belon doc mmng tkkn bag epidural dia suruh layan je contraction nii gove lh ,tk sure kalau swasta rasanya kalau kita mintak dia bagi. mintak ubat ngantok cucuk pungung tuu pon dia tk layan wak padahal time dia check graf ctg tuuu dh 2-5minit sekali contaction ada nurse tanya nk cucuk tk supaya tahan sakit. sekali mintak kt nurse lain kena sound ea jgn ngandung lagi kalau tk blh tahan sakit. time sy dh 8cm dh nk beranak baru nk bagi ntah pape ntah pastu bersalin dlm keadaan mamai ngantok.nasib baby cpt keluar