Seksanya induce!

Kes saya, dah 40 weeks dan ada air ketuban banyak. Jadi hospital dari sy 38 weeks dah minta serah diri pd tarikh EDD. Sy just nak cerita pengalaman kena induce bila badan tak ready. Masuk prostaglandin pill petang tadi, lepas 6 jam bukaan baru 1cm. Cervix pun panjang dan keras. Tapi cervix swab tu sampai 4 kali buat sbb nak check progress. Sy sampai menangis dkt bilik rawatan sbb stress sgt senak kena swab test, campur risau anak, risau dpt vaginal delivery ke tidak? Doctor dan nurse kat hospital sy ni okay. Cuma sy morally down, lagi2 bila tgk mak2 otai sekeliling sy, bersalin tu senang je. Siap boleh duduk tgk video, gelak2 masa baby tidur. Bersyukurlah siapa yg dpt rezeki layan contraction dekat rumah, selesa nak baring nak tidur. Mungkin sy tak sanggup dah nak beranak lepas ni. Serik rasanya #induce #40weeks #makdown

7 Balas

mula2 nak kena induce sbb masa serah diri xde bukaan langsung. da dua hari kt hosp, doc cek bukaan lg, xde juga. rasa down hmm bila la anak ku nak kuar 😅. masa tu da 40w. esoknya 40w 1d, doc cek blk bukaan da 4cm. terus kena tolak ke labour room. sy menahan sakit contraction dlm 8-9 jam dlm labour room ye. anak pertama. punyalah sakit contraction tu 😅. period pain boleh bincang lagi tp contraction boleh mjerit ko satu hospital 🤣

10mo ago

sy kena induce belon time tuuu dh 3cm tapi contraction mmng dh tk blh bawak bincang. masa pembukaan 2cm tuu 2hari just 2cm jee pastu contraction 15minit sekali pastu 5minit sekali sekali paling tak tahan dh rasa contraction masa dh sakit berterusan mmng sy jerit suruh doc check jln. dah bkk 3cm tuuu kn tk sampai sejam terus ke 8cm baru tolak labour room. time dh bersalin tuu lega gila doc seluk ke jahit ke apa dh tak rasa sakit sbb dh rsa lega tk sakit contraction.