Sekadar Luahan

Kenapa ye, kadang-kadangkan tgk anak orang lain mudah betul nak jaga, anak diurus, xdek tantrum, xdek meragam, mudah sangat dengar cakap parents. tapi bila tgk anak sendiri,ada haritu rasa stress btul nak urus. dengan tantrumnya, dengan meragamnyaa. kalau x si abang, si adik. kadang2 tu dua2 serentak tantrumnya. stressnyaa, sampai rasa nak lari rumah je tinggalkan anak2, tinggalkan semua 😫. #hanyaluahan #seoranghousewife #SeorangIbu

9 Balas

Kita akan rasa macam tu kalau kita fikir anak2 ni membebankan menyusahkan… Cuba kita adapt diri kita dalam kehidupan anak2… Sebab apa anak2 jadi macam tu… jawapannya 1 ja, perhatian dari mak ayah… bukan kita nak kena perhatikan luang masa 24 jam dengan anak2… cukup sekadar bertanya, peluk cium sekali sekala… Kalau anak2 tengah bermain cuba tanya, tengah main apa, main macamana… kalau anak2 tengah moody tantrum kita tinggal kejap kerja kita, masa tu anak2 perlukan kita… kita duduk depan anak, tengok dia tanya dia okay ka kenapa nak apa… pastu minta peluk anak… masa peluk tu baca2 sikit ya Latif mintak bagi lembut hati anak… tak lama kadang tak sampai 5 minit pon… saya kadang tengah masak buat kerja anak datang cakap nak peluk, okay boleh peluk kejap… tak sampai seminit, cukup untuk anak refresh recharge mood dia… Spend time betul2 dengan anak2 nanti dah besar semua nak buat sendiri masa tu dorang tak minta tolong kita dah… nanti lama2 kita rasa sunyi nak perhatian dari anak pulak… saya dah rasa… anak2 da sekolah… kadang nak tolong buatkan dia kata takpa dia boleh buat sendiri… rasa sunyi tu dah ada…

paham sis.. tp kdg2 tu ape yg kte nmpk je.. anak org lain mudah dijaga.. part kte x nmpk? mak nye pun meroyan jgak.. bg sye motherhood nie is a journey.. btol2 mnguji mental kte.. ape yg sye bley buat, sye kurgkn bnde2 yg bley wat sye stress.. contoh keje rumah tu sye ade timing nk buat.. hri2 sye plan aktiviti sye walaupun skadar msk.. sye msk 1 lauk.. klu stress, hsband blek keje sye ajak jln.. cuti pnjg sikit, ajak hsband holiday.. mcm tu la.. n i know u can do it mom! penat tu lumrah, awak kne cri blek smangt tu n become stronger! *hugs

5mo ago

holiday dkt2 je sis.. bjet pun limited.. asalkn dpt klua rumah sye da hepi..

sebab sis nampak anak orang lain time dia baik je, tak duduk dengan dia 24/7. jangan compare dengan anak orang sis, syukur anak2 sendiri ada. cari kebaikan diorang kat mana. bentuk & didik sebaiknya. takde kids yg tak tantrum, cuma kita as parents kena belajar cara nak handle. sis penat tu. cari benda2 yg boleh buat untuk release stress. moga Allah jaga ya.

Mostly budak2 mmg mcm tu sis . Sbb sis yg hadap anak sis 24jam jdi sis rasa anak sis je mcm tu. Kalau tanya parents yg lain pun, mmg ada je masa anak akan tantrum, ada je masa meragam .. bila umur diorg dh 3 tahun ke atas, diorang slowly kurang tantrum, kurang meragam. Anak sy dkt luar kdg2 mmg mcm dgr ckp je, tp hakikat nya dkt rmh kdg2 tantrum jugak cuma sblm kluar dh kena warning awal2 😅

Saya rasa mcm tu juga tp saya tak ambil serious malah rasa bersyukur walau mcm mana pun keletah anak saya. Anak saya high need, kalau g mana2 anak org lain steady tidur dlm stroller lah atas lantai lah dalam kete lah. Anak haku yaaa Tuhan bertuah laa kalau dia nk tidur. Tp tak rasa nk marah, rasa tergelak ada laa tahap dah redho anakku begitu

sy biasa bg anak main kt playground kurang laa tantrum & kite pun x stress .. tp sesejak sy ade baby baru ni x bw da g playground, kt rumah bg dia buat aktiviti cth painting 🖌️🎨 beli kt DIY je & lain² aktiviti.. kdg dia tgk kartun pun dia bosan.

Kadang2 anak org lain tu masa ada org je tk tunjuk prangai.. Ank saya mcm tu.. Org dtg rumah baik sungguh 🤣 dh tkde org mula la ragamnya tu dtg.. Kita kalau stress kena mnta tolong org keliling. Saya ank sorg pon tk boleh nk handle sorg2.. Letih

sebab benda tu kita tengok bkn kita hadap. if kita hadap banyak la yg tak indah2 kita akan nampak akan rasa. keep doa kita dapat sabar seluas-luasnya

sis cuba baca or tgk video or belajar cara2 parenting, kdg2 ada benda kita terlepas pandang buat anak kita tantrum..