Tolong sy...

Kenapa ya baby sy nk tidur ja msti nyot2 dlu. nyot2 kejap tido, pstu dh tido nk letak kt tilam, dia terjaga then nangis.. and lg 1 soalan, mcm mana nk tau baby cukup minum susu ke tak? sy bf+fm dupro(current usage) sblm ni try lactogen, tak berak. dutch baby, berkahak.. and lg 1,knp baby cpt muak eh? kdg minum susu bdn dan fm mesti muak. baby skrg 26hri.. and now bdn dia mcm pns sikit. ritu berpantang kt umh mertua, dorg smua berkahak, batuk2, selsema.. tp peluk cium baby ikutkn nak pntg smpai habeh, tp bila baby pun dh mula berkahak, bersin2 sy mntak husb ambik blik umah.. skrg pnth sndiri ja... #firs1stimemom #firstbaby

3 Balas

Jawapan: 1) normal, baby memang begitu. Boleh follow FB baby language. Ada jawapan pada masalah awak. 2) boleh rujuk link ni https://www-majalahpama-my.cdn.ampproject.org/v/s/www.majalahpama.my/ketahui-6-tanda-bayi-mendapat-cukup-susu-kalau-buat-3-tanda-ini-maknanya-dia-dah-kenyang/amp/?amp_gsa=1&_js_v=a9&usqp=mq331AQKKAFQArABIIACAw%3D%3D#amp_tf=From%20%251%24s&aoh=16765012504282&referrer=https%3A%2F%2Fwww.google.com&share=https%3A%2F%2Fwww.majalahpama.my%2Fketahui-6-tanda-bayi-mendapat-cukup-susu-kalau-buat-3-tanda-ini-maknanya-dia-dah-kenyang%2F *baby awak tak berak mungkin sebab tak serasi dengan susu formula. Kenapa awak campur susu? Kalau susu awak cukup tak perlu campur. 3) muak macam mana tu? Muntah, jeluak atau tolak punting gitu?

1y ago

sy start cmpur dr baby 2 hr.. sbb cek kuning, result tggi. doc suruh cmpur utk bg baby berak.. start situ cmpur smpai skrg. lg pun sy tak pasti susu cukup ka tak kt baby. sbb dia mcm tk puas mnum susu sy. skit2 nakk..

sy bg anak sy mnum dutch baby ramai ckp dutch baby bt anak berkahak. tp sy refer doc ckp susu tkkn bt anak berkahak apa2 susu pun. kahak dtg dgn batuk. bukan kahak suka2 dtg sbb susu. sy dgr mcm bunyi kahak doc ckp bukan tu air liur dia berkumpul kt dlm dia tk pandai telan sendiri tnpa isap.nak tau baby ckup susu dia akan tolak susu atau dia tk isap pun atau dia bepaling2 kepala dia tk nk isap. kalau still isap kena hati2 jgk byk tk dia mnum dri oz yg kite bg tu. tkot terlampau byk mnum akan over feed

1y ago

ohh yaka sis.. kiranya ok la dutch baby tu. baby sy jala tk tau telan air liur lg. skrg ni ank reject susu dupro soy. sy br tukar susu ja ni.. sbb duk mnum susu lain baby tk berak2. dutch baby br minum skali dua rsanya pstu stop sbb kahak tulahh. rupanya tk ya.. ank kurang susu rsanya sbb sembelit ni. dia pun kurang aktif, tdur jab.. dh jmpa doc. isnin ni review lain. mnum dupro soy ni pun tk berak. tktau nl try yg mna dh.. sbb sy ad perasan skrg baby ad tnd2 alahan susu lmbu. dia gatal2 mata hdung bersin2.. ruam naik. nk try karihome tkut dia reject plak😟

Umur begitu normal awak nak nyot nyot. Itu baby nak ngempeng. Nak dekat dengan ibu dia. 9 bulan baby dalam rahim ibu, bila dilahirkan baby rasa lain sebab dah terpisah dengan ibu. Sebab tu nak ngempeng supaya rasa dekat dengan ibu. Takpe, slow slow cari ilmu parenting ya.