kenapa baby selepas menyusu akan muntah,walaupon sudah sendawa

kenapa bayi selepas menyusu akan muntah,walaupon sudah sendawa

2 Balas

Sebenarnya normal sampai bayi umur 12 bulan disebabkan sistem pencernaan bayi belum matang. Antara sebabnya mungkin bayi minum terlalu cepat ataupun sebab mommy punya milk supply ter over supply sebab terlalu penuh. Mommy mungkin kena 1) susukan bayi dengan jumlah yang sikit tetapi kerap, contoh kebiasaanya bayi minum 2 jam sekali dia minum 2-3oz, tetapi satu jam sekali bagi dia 1 atau 1.5 oz kalau direct breastfeed, satu sesi one side breast dan tunggu betul-betul sampai bayi lepaskan sendiri. 2) semasa susukan bayi pastikan kepala dia tinggi untuk memudahkan susu masuk kedalam perut dia 3) Lepas susukan bayi sendawakan macam biasa dan 4) tinggi kan sikit bantalnya biar dalam 15-20 minit. Tapi kalau bayi tak boleh di tenangkan, berat tak naik, ada muntah darah, warna kehijauan atau kuning, ataupun adalah masalah pernafasan harus segera refer pada doktor ya mommy

4y ago

tq atas penjelasan

Seluar,barut,pampers ketat kot..