Berat badan naik pulak..

Kena pi semigu dua kali..hrmm mcm mna nk bgi kurang kan berat badan

4 Balas

Bulan lepas saya pernah naik 1.8kg dlm 2 minggu. Lebih 800g je tapi nurse suruh dtg 2 kli sminggu jgk utk check tekanan darah. Naik banyak ni sebab sblum tu sy stay kat hotel, makan buffet 3 kali😂. Pastu nekad dh nk jga makan smpai skg. Saya pagi makan roti dan minum susu. Tengah hari makan bubur nasi. Malam makan sweet potato. Mula2 turun 1kg nurse plk tkejut😂. Mgkin ni berat badan dri yg mkn buffet tu turun slow. Saya amalkan makan nsi skali sehari dan memang elak lauk2 mcm masak kicap, atau lauk2 yg bnyk letak sos, sos tiram, kicap, minyak. Skang berat dah naik scra tkawal. Dan lebih rndah dri yg spatutnya (Patutnya naik 0.5kg/minggu)

10mo ago

nasi tak banyak pun.. tapi lauk yg melebih2😂nme pun buffet kan rugi la x try smua lauk haha

tak pernah dgr lagi kurangkan berat masa mengandung. cuma boleh control jgn naik secara berlebihan. elakkan makan berat lewat malam, makanan manis pun kena kurangkan. makan dlm kuantiti sikit tapi kerap. buat exercise ringan, paling mudah rajin buat kerja rumah

10mo ago

hermm,mungkin sbb mkn minum masin kot tgh mkn

jaga makan. kurangkan makan manis2. buat kerja rumah ringan2 bgi kuar peluh sikit. sy dulu pernah kena cm ni. siap beli penimbang berat kat watson, senang sikit kita monitor sndiri.

10mo ago

sy dh wt kja umah tpi naik jugk..hrmm lepas ni kurang kn mkn manis2 pastu ke bli penimbang jugk la..☺

jaga makan. lebihkan protein & serat