Hb tersangat low😔

Kandungan saya nak masuk 23minggu.. tadi pergi klinik hb saya low.. 8.7😔 tak tahu nak makan apa lagi untuk nak naikkan hb.. #bantusharing #firstbaby #seriusnanya #mommybuntu #Nanya

51 Balas

Mkn ikan tonggol kak ... Klu hb low .. Tonggol buat sup pun ok..goreng mcm biasa pun blh .. Klu sy kt sabah ikan tonggol tu org sana sebut ikan kayu .. Nk lagi sedap goreng ikn tu dah msk tumbuk ikn tu pkai batu lesung .. Sblm nk tumbuk masuk kn la cili tu prasa dan prasa scukupnya cili jgn bnyk sngt ikut kpedasan .. Pastikn tumbuk tuk wktu lps goreng ikn sbb sbb mnyk msih pns mmudhkn tuk nk tmbuk .. Tmbuk mcm biasa mcm bawa tuu .. Mkn dgn nasi pns2 pun sdpp🤤

macam saya makan Jew . semua saya tibai . hb sentiasa 12 . rahsia saya adalah . makan ubat tambah darah sebelum tidur dan saya makan buah buahan . basic pon pisang lah . jangan stress ² sis kalau hb rendah . normal mengandung hb kurang . paling penting Jangan skip makan ubat tambah darah tu . saya makan ubat macam pukul 6 petang start makan . bagi perut betul² hadam . kul 8 makan ubat merah . lepastu kalau lapar . sis makan biskut² atau roti Gardenia tu .

Sy amalkan folic acid ( brand Iberet ).. makan awl time subuh tu.. lps tu.. tggu 2 jam baru brekfas mcm biasa.. sbb dr kata bagus mkn ubat tu time perut kosong.. senang untuk proses penyerapan.. blh mnum dengan air kosong atau jus.. tp jgn mnum dgn susu atau minuman kafein..amalkan setiap hari.. alhamdulillah sy dr awl pregnant hb normal..selamat mencuba😉

makan gulsan pati delima je sis . mmg naik hb. sya pn sejenis yg hb sentiasa low . time anak first sepanjang mengandung hb low . sekarang anak no 2 dri awal mengandung sampai la da 35weeks ni amal kn gulsan pati delima tu hb cantik je . saya heavy kafein . tp alhamdulillah hb ok

sy nak masuk 20 minggu.. esok baru nak g klinik check.. harap hb ok la.. sy x boleh makan unat zincofer tu, mesti muntah.. so, sy makan buah2 minum susu kambing dgn jus mamariam. Tapi x tau lah berhasil tak.. Risau jugak ni, esok nak g klinik 🤧

cuba cara saya sementara hb belum naik jangan minum kopi, teh, nescafe, milo dan susu. Minum air kosong dan apa sahaja air buah. Amalkan makan suku suku separuh. Tukar ke iberet , kosongkan perut 2 jam sebelum makan pil lepas tu tidur. Cubalah

ambik supplement iberet.. kalau low sgt boleh makan 2 biji.. kalau cek da normal boleh balik 1 biji sehari.. tapi doc kata ibu mgndung even take 2 biji pun bacaan takan lebih cuz baby really needs blood in order to form organs in the womb.

mkn zat besi byk. mcm ikan bilis tu, syur bayam merah, kangkung, bayam brazil, jambu batu, makan jugak benda2 masam mcm air asam, buah oren, nak lg elok ada org ckp mkn kmbing. tp sy amlkn buah buahan byk ja disamping elak sembelit

Cuba makan ubat tambah darah (zincoffer) yg dr bgi dengan air jus oren. Saya pon ada mslh yg sama, tapi sejak amalkan alhamdulillah hb naik. Amalkan mkn sayur2 hijau n kerang juga. Cuba elakkn pengambilan caffien dan coklat

mkn zincofer puan...tp amik sbelum tidur (mlm), gap slepas mkn 1-2jam...bykkn mkn buah jmbu batu, ikan bilis, kangkung/byam, hati or paru...insyaAllah kita cuba...air ksong jgn missed...at least 2-3 gelas sehari