Tumpang tanya

Kandungan saya dah 38weeks baby kurang gerakkan wktu siang , gerakkan pun slow ja . Bila malam baru rasa gerakkan tu . Normal atau bahaya ? Risaula saya 😢😢😢😢#pleasehelp

7 Balas

doctor pesan if kurang gerak dn tak cukup kiraan 10x atau kiraan 10x cukup tapi timing lebih dari biasa awak selalu kira kena terus ke hospital. sbb kita xboleh tahu condition baby dlm rahim kita. sepatotnya awak terus ke klinik atau hospital. sy haritu masa 39w1d baby kurang aktif dn mengeras satu lama pon terus g check dkt klinik sbb risau. siap doctor dkt klinik tlg check bukaan dn kedudukan baby dh engage dgn laluan le belom time tu. kalau benda tu awak dh rasa abnormal terus bertindak. sbb awak je tau apa yg awak rasa

2y ago

dh pergi hospital ka. semoga semuanya baik2 saja okay❤️

Kalau ada apa, mesti hati ibu lain, ibu akan tau beza. 38weeks biasa diorg lama tidur. Ada yg lepas makan laju dia gerak, ada yg time lapar dia gerak. Cuba minum sejuk/manis/lepas makan, baring sebelah kiri, diorg biasa akan gerak. ❤️

2y ago

Baik terimakasih

Anak sy dari awal mengandung sampai dah nak bersalin ni sama la.. malam aktif mcm ada pesta muda mudi kat dlm ni. Kalau siang elok je baik je lena.. nak scan pun jenuh kepit sana sini..

2y ago

Betol tu😂

sy aritu sis 38w1d baby kurg grk. selalu lepas zohor da ckup 10 gerakan. ni pukul 9 mlm bru ckup. terus pegi hospital doc check jalan da bukak 2 cm. ptg tu trus induce. esok nye selamat bersalin.😅

2y ago

Alhamdulilah tahniah sis 🤲🏻

samalah saya pun. dah masuk 38w ni, kalau siang kurang gerak, kena usap2 dulu tu pun gerak halus2 je. malam baru dia gerak aktif sendiri sampai ngilu rasa nak tekencing.

2y ago

kena igt tau tak normal kalau timing baby gerak tu lambat dr yg sbelom ni awak kira. contoh sebelom ni awak kira cukup 10x dlm pkol 4ptg dh complete. tp baru2 ni awak kira cukup 10x tu habis kol 7@8 keats. dh lari byk. kena pergi check okay.☺️

Pergi la hospital sis. Tanya pada nurse yg incharge sis monthly checkup, jgn la main2 bab2 pergerakan baby ni sis risiko🥲

2y ago

Yaaa baik awak

sama la. time mlm menendang mcm ape. at least monitor je dy gerak sikit ii tu okay da

2y ago

Btol mlm2 dia tendang sampai ulang alik toilet lh kncing 😅