Tak lalu makan nasi 7week

Kandungan masuk 7minggu tetapi langsung tidak dapat makan nasi sebab terus muntah balik normal kah.. 😓😓#ingintahu

15 Balas

normal sangat sis. saya dulu masa pregnant apa pun tak boleh masuk, segala jenis minuman saya akan muntah balik. sampai la masuk trimester 2 berat badan pun turun. lepas tu dah okay balik, alahan ni depends pada orang sebenarnya. semoga awak dipermudahkan segala urusan 🥰

masa ttc sampai pregnant 5week lebih boleh lg makan ubat. mkn supplement. masuk je weeks 6. makan pun memilih, ubat takleh telan. folic asid yg klinik cenonet pun tak boleh nk telan. iron tablet, Ya Allah busuk sgt😭

Alahan la tu. Kena trial and error cuba makanan lain hingga cari yg sesuai. Kalau semua tak lalu, try buah-buahan, roti, mee dan sebagainya. Makan small portion dulu. Good luck and congratulations on your pregnancy 🤗

3y ago

btl saya tukar mknn lain jnji blh mkn ..blh terima

Normal.. Sya smpi nk msuk 11mggu.. Kalau blh xnk makan nasi.. Tp kena makan juga.. Berat dh trun 3kg..biarpun makan sikit2.. 6,7,8,9 mggu tu normal kalau xnak makan itu.. Xnak makan ini.. Mmilih sgt..

sama la..sy bru 6minggu ..dah 6hari xmakan nasi..sy makan roti..pasta..Maggi..mee...Kuew teow..bihun ...hehe..nk kurang kn morning sickness elok makan buah ...tembikai ok👍

normal sis,sis jgn risau nti masuk 2nd trimester msti dh boleh mkn, deria bau dh jd kurang sensitif..sy start 5 weeks tk leh mkn ,bau dri sejauh2 bau dh dpat detect .

samalah mcm saya kalo masak nasi rasa mcm loya jee ..tukar beras wangi baru nk mkn tu pun masa tgh masak panas blh mkn ..bila waktu mlm mkn² muntah blik

It's normal sis. Tu awal morning sickness. Sis try makan lain selain nasi. Make sure kena makan. Jangan tak makan langsung.

Normal sis..Yg penting kne jgk mkn .Jgn biar prut ksong.Klau xblh tolerate dgn nsik cuba mkn bhun,mi dll. Atau buah2

normal sis, cam saya la. kalau gitu gantikan ngn buah buahan ye