help me

kandungan 7 bulan baru detect kencing manis. masa nurse kk inform down juga lah. sebab makan mmg jaga. manis mmg jaga. mybe sbb lately bby makin besar. selera makn nasi. start esuk dh kena record gdm 4x sehari. mcm mana ye, nak mkn pun jadi takut tp kesian bby😢ibu ibu bantu saya. lusa kena ambil darah lagi😞😞😞 #1stbby

9 Balas

Sis ok lagi 7 bulan baru detect gdm. Sy 3 bulan dah kena minum air gula sebab bmi lebih. Sangkut pulak tu. Masa tu sy masih ada alahan. Tak ada selera mkn. Dari kandungan 3 bulan dah kena buat bsp. Serius sy menangis dkt suami sebab walaupun tak ada selera makan. Sy tak mkn benda merapu, jajan semua tu. Adik ipar yg byk makan manis pun x kena gdm. Tapi lps review first bsp dgn doc sy berjaya positif kan diri. Sy amalkan pemakanan seimbang. Nasi putih sekali makan sepinggan je (separuh), lebihkan lauk, sayur. Makan nasi lps bsp ke dua dan ke 3. Minum air masak bila mkn. Sis mesti cun punya nanti bsp 🥰

amalkan mkn suku suku separuh.separuh sayur,suku nasi suku lauk protein.bnykn sayur hijau dn ayam/ikan bkr& rebus.mnm air lemon suam tanpa gula.jgn mkn manis².in shaa Allah bacaan gdm cantik

Jgn stress sis. Just control mkn je.. Gdm time preggy mmg klu kt control pun ttp akn kna klu kt de sejrah family yg de kncing manis.. Kurangkan pnganbilan Ns ikut portion suku2 separuh

Sy amalkn epal hijau diblander kulit n biji skali.. pastu minum... Jgn letak gula... Air pn sikit je.. nk bg hancur epal tu... Petua mak sy... Huhu...

4y ago

sis menjadi ke ni .. boleh normalkan balik kencing manis tu ? sy nak cuba ni

puan tukar beras kepada parboil. gdm kena jaga carbo, calories intake. minum air masak secukupnya. moga yang baik2 buat puan dan baby insyaAllah

sama sy 7bln baru sangkut.. klinik bru call td suruh dtg lg klinik.. ishhh risau d buat nya

Kurangkan makan manis2 sis. Tp mcm sy skrng ubat, gdm lagi insulin lagi... Adoi. Siksa sis

minum air rebusan bendi

4y ago

ya sis..cuba la😊 dari 5.6 turun p 4.9

control mkn