Tidur terlentang

Kalau tido terlentang tp xda sesak nafas semua tu,still bahaya jgk ke?sbb antra mengiring & terlentang lg selesa terlentang.anyone blh jawab x

3 Balas

Berapa weeks dah? Kalau masuk 3rd trimester dah takleh tido terlentang. Bahaya utk baby. O&G I pernah bagitau, kalau tido terlentang, berat baby akan compress spine dan saluran darah kita. Mungkin kita akan rasa susah nak nafas / tak selesa. Effect dekat baby plak, baby takkan dapat blood supply yang mencukupi. Baby akan ada potential untuk lahir premature/ stillbirth. Sebab tu mengiring adalah digalakkan sebab blood flow/ supply dekat baby lagi bagus. O&G i cakap , kalau tersedar tido terlentang, cepat2 tuakr position mengiring. Bagi sis yg komen ckp ok je bersalin anak semua ok, maybe utk dia ok. Maybe utk ibu2 lain tak ok. Wallahua’lam

o&g i cakap tido terlentang tak digalakkan tapi yela kite pon nak tido mengiring sepanjang mase memang tidak la kan. So sesekali boleh la terlentang tapi tak boleh lama. Bahaya untuk spine dengan baby juga. So sekejap untuk hilangkan rase letih mengiring tu boleh je.

Yup bahaya untuk baby. Elakkan dari tidur terlentang ya.