Kalau tak pergi cek kuning baby boleh ke? Sebab kali ke 3 dah ni pergi kk. Doktor tak marah?

Kalau tak pergi cek kuning baby boleh ke? Sebab kali ke 3 dah ni pergi kk. Doktor tak marah? #pleasehelp

41 Balas

pegi jelaaa sis..tibe time x pergi n tibe2 tgi pula kuning tooo...agk2 sis kuat x klau ank sakit teruk ? ? sy dlu slgi doc x ckp xprlu dh dtg klnk untk cek.kuning....sy tetap prgi wlaupom trpkse dukung ank sndri wlaupom keadaan czer...suami dh hbs cuti...harap kn mak shj pergi hntr klnk..tp x bg mak masuk dlm klnk n dkung bby..sb mak xblh berjln n brdri lama...so sorg2 usaha slesai mslh..

baru 3 kali? 😅 saya faham mmg takde sape suka pun kena ulang alik ke KK dlm pantang. tp demi kesihatan n nyawa anak kena gagahkan jugak la awak. kalau rasa tak selesa, inform kat nurse awk nak folow up check kuning baby kt swasta je. bayaran rm15-20 je skali check (kalau naik lagi kuning perlu pergi lagi). boleh pegi waktu bila2 awk free.. malam ke ape xde masalah.

Boleh. Apa sahaja keputusan kita buat utk anak kita semua boleh tp kalau jadi apa2 jangan salahkan org lain. Jaundice nampak biasa tapi kalau tinggi ianya akan jadi luar biasa dan bagi kesan kesihatan yg tak elok pada anak. Kesianla dgn dia sis. Cuba lah bagi yg terbaik. Mmg betul penat ulang alik klinik/hospital lebih2 lagi gov tp InsyaAllah ada hikmahnya

kena pergi sis, bahaya sbb misi ckp kuning ni berkait dgn hati sbb tu kena check sampai kuning turun paras normal. Ada bayi kuning lambat turun sbb tu byk kali kena pergi kk,macam saya 4x pergi check kuning baru ok. Kalau xlarat boleh je mintak tolong husband, emak, atau adik beradik tolong bawakkan yang penting kena pergi check

anak saya sebulan lebih kena kuning, tak ingat dah berapa kali ulang alik kk, dengan masalah kereta rosak, minta tolong ayah mertua hantar tiap kali check kuning sebabnya kereta manual suami tak pandai bawa😅, rasa segan menyusahkan orang tua tiap kali pergi check up gagahkan juga demi kesihatan anak.

bahaya tau awak. takut tinggi sangat. boleh bawa pada penyakit lain, takut dia tarik saraf otak. nurse pernah cakap dekat saye macamtu. sebab dulu anak saye tinggi kuning. saye 2 minggu tau (14hari) ulang alik hari-hari klinik and cucuk kaki. awak baru 3 hari tak kan dah give up 🥲

ada org sebulan ulang alik check kuning, terutama yg ada g6pd. maybe awk kurang ilmu pasal jaundice. ikutkan doctor nak kisah apa awk nk dtg or tak,tu ank awk bkn ank dia tapi atas rasa tanggungjawab keselamatan nyawa& kesihatan baby maka doctor &nurse kena beleter jgak.

Tak boleh. Kena pergi la kalau doktor bagi tarikh. Kalau apa ii hal anak awak kuning makin naik ke apa ke awak nak salahkan siapa? saya ni sampai 2 minggu pergi tak tahu berapa hari semata risau keadaan anak. Kalau dia kata okay dah turun dah takyah datang , takyah pegi.

bkn mslh dktr mrah..mslhnye klau kning ank tggi mcmne...bkn awak tahu powm klau awak xcheck..xnk chck kt kk bleh check kt swasta...kning ni bhya utk bby...klu ibu xmmpu xlarat nk brgrk bleh je sruh suami yg bwk g kk...xkira g brpe kli asal kning dh trun slmt xpela...

jaundice mmang semua bayi ada.. tp jgn ambil mudah ya.. klau bacaan tinggi blh effect kpd hati bayi.. jgn ambil mudah bab kesihatan.. disamping tu.. awak juga kena ikhtiar cara turunkan bacaan.. jgn putus asa..

11mo ago

semua baby newborn ada jaundice yg membezakan tinggi dan rendah bacaannya. kalau tinggi perlu turunkan sebab akan effect pada bayi #staf