Susu EBM lps pam terus hangat kan bole tak?

Kalau susu ebm lps pam, masuk botol lps tu terus masuk warmer, dlm sejam dua gitu nk terus kasi baby minum.. Ke perlu masuk peti gak? Saya dlm pantang lg, nak masuk chiller/freezer ni masalah skit sbb bkn rmh sndiri.. Peti ais rmh mak penuh dgn mcm² brg.. so x sesuai ltk ebm.. Tgu balin rmh sndiri bru bole simpan susu dgn betul. Saya still kasi direct breast feeding, cuma kadang baby x puas. So pam masuk botol 2oz . Tiap kali menyusu tu bf dua2 belah + susu ebm 2oz baru bby kenyang.. Saya beli yg portable warmer, yg balut je tu.. Harap2 boleh je guna warmer tu utk hangatkan ebm

2 Balas

usia baby? 1) lekapan baby awak dah betul? awak tak boleh tukar posisi breast dgn kerap. bila awak tukar dgn kerap baby hanya dpt susu foremilk awak sahaja. iaitu susu awalan awak. nak dpt susu hindmilk ni baby kena minum atleast utk sebelah breast 15-20minit. ataupon sehingga baby lepas sendiri breast awak. 2) fresh ebm bertahan 4jam pada suhu bilik. tak perlu panaskan. boleh direct bg. bila awak panaskan awak kena tahu susu tu hanya bertahan 1jam sahaja selepas dipanaskan. mesti habis kn dlm masa 1jam. sama juga bila baby dh minum and ada bagi susu contoh dlm 1oz+ susu tu tahan 1jam sahaja. kena habiskan. if dh lepas 1jam kena buang yea 3) boleh je nak simpan dlm chiller. cuma pastikan awak tak letak susu tu dkt bahagian pintu peti ais je. sebab suhu dkt pintu peti ais berubah2. xjadi masalah pon kalau nk campur dgn brg yg lain if mmg dh xde peti ais lain.

Nape nak panaskan yang fresh? Masuk dlm warmer tapi nak bagi lepas 1-2jam? So whats the point panaskan sis? Tak paham soalan awak. Panaskan susu ni bila kelaurkan dari peti ais/ chiller je. Ebm still fresh blh tahan up to 4hours

7mo ago

Bilik sejuk aircond la kot. Bila pump dan baby minum selepas 1-2jam(lps bgun tido) susu tu sejuk. I mean maybe masuk warmer tu smpai la baby tu minum. Even dkt nicu pun nurse rendam ebm dgn air panas.