BUKU PINK ?

Kalau saya buka buku pink di kk & swasta boleh ke? First pregnancy tak tahu sgt pasal ni ? Apa pendapat/ experience mommies? Let me know tq #10week1day

6 Balas

Dua dua boleh. Terpulang pada mommy, kalau gov dia ada scan jugak, jangan risau. Kalau nk detail scan pegi je swasta, walaupun tak buat buku dkt swasta. Bayaran mahal sikit la ikut klinik tu. Biasa kalau klinik gov tak detail scan tu bermkna bby takde masalah. Tapi biasanya scan biasa untuk check body bby apa sume kkia buat je.

Saya buat dua2..rasa lebih selesa sbb kalo KK, dia cek standard je. Kalo swasta tmpt sy gi, dia akan scan baby detail siap bgi CD (1st time). Tmpt sy check hosp swasta dia scan perkembagan otak, jantung, organ2 semu details. Dia akan explain normal n x normal

5y ago

Tiap kali dtg appt diorg check. Sbb 1st priority dia tau, nk pastikan xde kecacatan spt sumbing, perkembangan organ n tubuh normal etc

Pilih salah satu je . Kalau nak bersalin kat swasta buka kat swasta . Macam saya buka kat gov tapi awal awal saya scan dekat swasta .

5y ago

Scan tu selalu nya dia buat ikut keperluan . Macam saya awal tu saya dah buat scan kat swasta and saya pregnant tak de masalah kesihatan so kat kk dorang refer scan swasta tu and decide 36 minggu baru scan lagi .

Dua2 anak sy buka buku kat KK je, tapi scan awal n detail scan sy buat kat klinik swasta, selebihnya checkup KK..

Boleh buat ja gov atau swasta..tp sy buat dua2..gov utk monthly check up and swasta untk rekod deliverd..

boleh je..tapi dua dua appontment kena pergi