Bayi kena kuning, susu badan ibu pulak tidak mencukupi

Kalau kuning bayi tinggi dan susu badan ibu pula tudak mencukupi, apa perlu buat ya? Doktor cakap bayi kena minum susu badan ibu baru kuning surut tapi produksi susu badan pulak xcukup. Kalau ambil formula boleh x? Bayi baru genap 7 hari.. #ingintahu #bantusharing #firstmom

3 Balas

hi awak. mcm mana awak tahu susu awak xmencukupi ya? baby kerap kencing dn berak? awak kena tahu susu ibu diawal kelahiran bayi mmg tak banyak. tapi sangat mencukupi utk size perut bayi yg baru sebesar buah cherry. susu ni juga kita panggil susu kolostrum. hanya ada 3-7hari selepas kelahiran bayi awak. kerap bagi rangsangan utk otak kita terima signal utk produce susu. if baby kerap tido awak kena kejutkan baby awak utk bangun minum susu. jgn tunggu baby bangun baru awak sua. baby yg demam kuning ni mmg akan lebih byk tido dr berjaga. check lekapan baby awak dgn breast betul tak. semasa baby menyusu buat breast compression. selepas baby menyusu buat teknik urutan marmet supaya dpt merangsang pengeluaran susu. jangan tunggu breast penuh baru nak offer baby. breast cekang / penuh tak semestinya tanda susu tu meriah. faham konsep demand dn supply.

2y ago

kuning disebabkan breastmilk pon ada. tp awak boleh je continue dgn susu ibu.

Buat rangsangan payudara dgn berurut, elakkan stress, makan, dan minum air kosong banyak. Boleh dapatkan bimbingan daripada kaunselor penyusuan bertauliah berdekatan puan.

2y ago

Thank you so much!☺️

2y ago

Thank you !☺️