Sepatutnya 6 weeks tapi kalau ikut size kantung baru 4/5 weeks. Mohon pencerahan.

Hi all. Kalau ikut tarikh first day last period, saya dah 6 weeks. Tapi rabu lepas saya baru pergi scan doc kata baru dalam 4/5 weeks. Kantung ada tapi belum nampak baby lagi. Normal ke? Saya cepat overthinking 🥲

Sepatutnya 6 weeks tapi kalau ikut size kantung baru 4/5 weeks. Mohon pencerahan.
7 Balas

sama dengan saya. last week 6w pergi scan, Dr kata janin 4w 4d. padahal dia record first day kita period tu. saya pun confuse sbb kalau ikut first day last period macam tu. and tengok2 kat apps semua 6w. tapi scan lain pula. bila fikir2 tengok calendar, maybe tu usia janin tu terbentuk. sbb 2 weeks after period kan kita subur, so masa subur tu la baby tu lekat kat rahim kot 😂 lagi 2 weeks ada appointment utk scan balik

7mo ago

Insyallah semoga yg baik baik je untuk anak kita. Take care sis 🫶

Retroverted uterus tu susah nak tengok. If you want confirmation, tunggu 1 minggu lagi and do transvaginal ultrasound. It’s easier to find. For me, based on my date of last period and EDD beza 1 hari je sebab kantung nampak and measurement ngam. My period cycle memang usually on time. So don’t worry, sometimes body tu not always on time. So wait jer 1-2 minguu and do transvaginal ultrasound :)

7mo ago

Yes dari bawah! Tak sakit! Doctor will put lubrication + condom and The wand tu thin je. We make the baby naturally means dah tak virgin lagi :) so it won’t be painful! Jangan risau :) I have retroverted uterus too, memang susah sangat nak find the baby during ultrasound. Sonographer kena tekan harder sebab our uterus tu tils backwards. Good luck :)

normal sis, jangan ovthkng okay, saya skng dh 8 minggu kalau ikut last period, tapi scan minggu lps (7weeks) doc kta saiz kantung dan janin saya macam 6 minggu😂 lari saiz sikit, tapi x pee..asalkan kantung dan janin sihat, tunggu lagi 3 minggu doc suruh repeat scan lagi...nak dgr heartbeat, awak jngn risau okay, sentiasa positif tau

7mo ago

Thank you sis. Semoga yang baik baik je untuk anak kita ❤️

tak semstinya ikut tarikh period kita awak. awak tunggu lagi 3 atau 4 minggu. In Shaa Allah, blh nmpk baby dan dengar degupan jantung

7mo ago

Insyallah amin. Tq awak 🫶

Tunggu 2weeks lg. U pergi scan balik. I haritu pun 4/5w baby x npk lg. Alhamdulillah 7w dah npk kantung.

7mo ago

Ya. 7w dah boleh dgr heartbeat baby😍👶🏻

period mmg regular ke dtg stiap bulan? hmm sy pon regular period patut 5w tapi bila scan kcik sgt mcm 4w

7mo ago

Saya regular mmg every month period

4/5w normal. nanti repeat scan 8-9w

7mo ago

ya normal. sy pun lari seminggu juga. scan 9w dh nmpk janin dan kelip2 jntung . jgn overthink too much, tak bagus.