Kegatalan private part

Kalau hujung pregnancy ni ada tak sesiapa sama macam saya , kalau nak shishi tu mesti gatal kemainnnn , tapi color air jernih je takda cam kencing kotor pun 🥲 tapi bila g checkup mesti problem , sbb keputihan ke cane eh

14 Balas

saya masa anak first pernah kena sis , seksanye Allah je tahu .. gatal sgt2 tiap masa nak menggaru jee sampai luka2 pastu ttbe ade keputihan pulak masa mengandung . sbb sebelum mengandung saya mmg tkde keputihan lansung . lpstu gi kk dia bagi krim dgn ubat masuk dkt bawah utk hilang gatal tu ..yang luar tu dia bgi krim .Mcm saya pembawakan bby tu org kata .. takpun sis rebus air sireh cuci bawah tu dgn air rebusan sireh suam2 tu elok laa matikan kuman .

2y ago

sama la mcm saya laa wak , kt tempat buang air tulaa sampai luka2 saya garu 🥲pedih sgt . Alhamdulillah anak kedua ni saya takde pembawakan ape2 risau jgk kot mcm abg dia dulu..

Boleh cuci private part dengan air garam sis. Lepastu, untuk masalah kencing kotor sepanjang hamil boleh amalkan minum air barli suam tanpa gula. Minum air masak secukupnya. Kencing kotor akan hilang. Seluar dalam make sure pilih jenis cotton serap peluh. Rajin tukar seluar dalam. Dan miss v jgn cuci dgn apa2 feminine wash

Boleh cuba buat sitz bath, JGN guna sebarang feminine wash. Boleh alter natural ph vagina dan menyebabkan infection. Seeloknya jumpa doc, takut ada gbs. Sbb saya penah kencing kotor tanpa apa2 simptom, gatal tak, sakit tak, kerap kencing pun tak. Cuma minum air bnyk2 pastu hilang 🤣

sy pun mcm sis juga ade kencing kotor...gatal dia tu perghh smpi berdarah asyik nak garu..kalau masih gatal doktor akan check papsmear nak.tgk ade jangkitan kulat..pastu dia akan bagi ubat..

cuba guna pencuci putik telaga dara dri jrm.. guna tu dri anak dara smpai skrg alhamdulillah.. gatal2 hilang n kputihan pon kurang..

sis tuam air panas + garam untuk hilangkan gatal2.. saya selalu buat macam tu puan

Hi, pergi check up tu doktor ada kata problemnya apa?

2y ago

Gbs tu apa ya

urine test kt kk sangkut tak? ade msalah kputihan ke?

2y ago

Cuba minum air barli n minum air masak byk2

yep..aah gatal boleh jadi sbb keputihan tu ya

Boleh minum air kelapa muda sis ☺️