33 MINGGU 5 HARI. RISAU DA NAK BERSALIN KE?

Kaki bengkak, sakit perut bahagian ari2 & sakit pinggang on off, kejap sakit kejap ok. Rasa nak terbuang air besar & kencing. 1st mom. Normal atau da nak terberanak? 😅 Serious tanya. #seriusnanya #firstmom #firstbaby #pleasehelp #bantusharing

6 Balas
 profile icon
Tulis jawapan

kita sama...sy pun 33week,perut kerap mengeras n rasa sakit mcm nak berak semua tp bukan nak berak...pastu ari2 rasa ngilu bila berjalan n berdiri lama...jalan dah mcm penguin,kena slow2 jalan...klo jalan hentak2 kaki,terasa sgt sakit dia...saluran kencing pun rasa mcm d cucuk benda tajam masa berjalan😖

Baca lagi
3mo ago

Yup betul tu. Sama sgt. Kalau bjalan terasa mcm ada air bawah kulit kaki part atas, brgegar2. Kencing terasa mcm ada benda nk kluar. Xselesa.

tu normal.. kdg2 tu Braxton Hick.. dia similar dgn contraction.. Braxton Hick ni mcm nk biasakn dri kita dgn contraction nnti.. sbb contraction 100 times lg sakit.. smpai sesetgh org nk jln pom ketar² lembik lutut kaki n ad sesetgh org kalau dtg contraction mmg xbleh duduk or baring lngsung..

sy pun sama sis .. doktor bgtau kalau kes sy ni sakit sbb pergerakan/postur badan .. mcm tu je la dia ckp .. ad jgk org org tua ckp kpala bayi dh berada pd jln keluar dh tu .. sy harap keadaan tu normal je la

3mo ago

btl. mak sy ckp biasanya klau mcm tu baby da buat persediaan utk keluar. Tp mak sy suruh perhatikan tanda2 ada tak sakit pinggang membawa ke perut dgn kerap. Kalau kerap, perlu ke hospital. Sbb sy anak ptama, jd xblh nk jangka. Mak sy ckp ada org darah or lendir & air x turun pn, tp bukaan da ada. Apa2 berjaga2 je.

sama kita sis 33week5day sakit d bgian ari" sakit pinggang perut mengerass tapi pandai gerak jgk kalau yg kaki bengkak tu tkdelah tpi sya ada risau tnda2 nak beranak jee

sama sy sis.. kadang mengeras.. sakit pgg.. rasa nak berak tp x nak kelua.. nak pusing kiri kanan pun da sakit... sejak menjak ni.. malam susah nak tido.. 😟

sy da 34w 3hri sma mcm sis kaki da nmpk bngkak dn yg ssah nya nk gerak pn pyh sbb perut sllu skit dn mngeras