Hello, saya new mom,, selalu sy dgr orang bagitahu, kalau susu bf, kena tukar2,, xboleh sebelah je..

Jadi persoalan saya, bila waktu utk tukar sebelah lagi?? Adakah dlm 1 sesi penyusuan kena tukar @ utk sesi penyusuan yg ke 2?? Baby saya , dia suka susu sebelah sahaja pada 1 sesi penyusuan.. kadang paksa dia utk menyusu sebelah lg pada waktu tu, tapi dia mcm nak muntah,.. sorry ye kalau soalan sy ni pelik sikit.. #pleasehelp #firstbaby

2 Balas

Habiskan dulu sebelah payudara dlm 1 sesi bf. Sebelah lagi payudara tu pam. Kalau anak mcm tak cukup, baru bagi lagi sebelah. Kalau terlebih bagi pun tak elok. Anak akan jeluak sebab terlebih susu. Utk sesi kedua bagi payudara yg lain. Contoh sesi 1 puan bg belah kanan. Sesi 2 puan bagi belah kiri pulak. Kalau masa 1 sesi anak minum dua2 belah, utk sesi 2 puan start bagi dulu sebelah yg last anak minum

Sis bleh follow ig noorfazila_bt_abdul_rahman untuk bab penyusuan.. bnyk dy bg tips pnyusuan kt ig dy puan