37weeks 6days

I've safely delivered a baby boy 3.9kg (1st baby) on 3rd July 2019 at 10.09pm ☺☺ he still have jaundice now 230..anyone knows how to make it better fast??

15 Balas

Mom kena minum bnyk susu kambing ...insyaallah kalau bgi breastfeed jaundice akan cpt hilang... Another option is jemur baby waktu pagi yg ada matahari like 8:00-10:00 am.. Kalau pukul 10 tu dh panas, then buat smpai pukul 9 everyday... And mandikan dia air rebusan yg khas untuk bby jaundice... https://siraplimau.com/demam-kuning-dalam-kalangan-bayi-ini-petua-yang-anda-perlu-tahu-untuk-mengubatinya/

kerap bagi susu badan jak sis😊 jgn bagi baby tidur kerap sgt, setiap sejam bangunkan baby & susukan.. kerap susu, kerap popo dha ok sbb kuning dea keluar sekali dgn popo tuh☺️

untuk ibu yg menyusu bykkan minum air masak, kurangkan minum air yg berasaskan coklat or koko... lebih elok air buah.. lepas tu susukan baby.. cepat kuning tu turun... ini dr pengalaman sy.

Sepanjg ank sye jaundice, sye bg susu bdan setiap 1 jam.. Ade jgk try susu kmbing but xsesuai utk dy.Then misi ade pesan mse dtg mlwt dkt uma, jgn bby bergelap.

Kdg2 mommies, bf pun kuning x trun2...try mndikan bby, 3 kli sehari. Hilangkan pnas bdn.. Sbb kuning ni panas. Mudah mudahan kuning bby turun..

Kalau sy dulu mmg bg susu bdn..setiap 1 jam kejut...pastu ibu kene mkn buah anggur hitam..insyaAllah lame2 turun...

Kerapkan penyusuan susu ibu , supaya bby balik2 berak kencing. Pkaikan baju nipis@lubang2 ja utk wktu siang.

Kerap bg susu badan,n mandikan baby dgn air rebusan kucai dalam dua hari kuning akan turun😊

kerapkan bagi susu badan. monitor kencing berak dye jugak. inshaAllah nanti akan turun 😊

Ubatnya susu ibu... breast feed banyak2... InsyaAllah sblm baby 14 hari akan hilang..