Pregnant and cyst

#ingintahu Saya pregnant 8 minggu. Scan pertame kali dokter jmpe cyst 5cm dibahagian kiri. Siapa yg ada pengalaman macam saya?boleh kongsi tips dan petua. Dan adekah normal sy xde selere makan. Xde teringin nak makan ape2. Sy makan roti dan milo panas untuk alas perut shj. Sampai muntah sebab angin.

6 Balas

same here .😁 fisrt detect 8w masa scan dkt swasta. 7cm cyst. then refer hospital . then dia bagi tarikh utk pakar utk sekitar 18w nnt. just follow up dkt kk je sementara tggu appointment pakar, sepanjang follow up dkt kk, cyst makin mengecil. last check up dkt pakar, 2cm . now 24w. alhamdulillah xde pape pon as long cyst tu makin mengecil. cyst in pregnancy ni normal. biasanyaaa dia akan makin mengecil bila bby makin besar, tp kalau cyst tu makin besar, tu kene follow up klinik selalu ye . tkut gngu pembesaran bby. kalau rasa sakit perut yg luar biasa atau ada turun darah, terus ke emergency ye.

sy pon skrang tgh pregnant 11 mnggu ade cyst ,tp dokter ckp tgok mcm mne dlm sbuln kalo cyst mkin mngecil so oke la ,bykkn mkn buah2 n sayur syuran ,doa byk2 k smoga semua nya baik2 je,,

Sama mcm sy sis. Masa scan 7w ada cyst 3cm. Pastu scan lagi masa 10w cyst dah makin kecil.

Mkn sikit2 tapi berulang kena mkn takut baby kurang dpt zat nk membesar...

jgn ikutkan sgt xda selera tu..kesian baby..kena paksa makan juga..

By 12 weeks nanti insyaAllah cyst tu akan hilang sebab baby makin membesar