Assalammualaikom .nak tanya .kandungan Sy dah 17 minggu .agak² dah blh scan ke UTK tahu jantina bby?

6 Balas

Kalau ikutkan guidelines, sebaiknya 18 - 20 weeks but just sharing with you. Tepat 17 weeks, i pergi klinik sbb gastric then i request nak buat ultrasound just to check on my baby’s condition sbb dah few days i terasa sakit dkt bahagian rahim sampai tidur terganggu. Alhamdulillah takda apa pun & surprisingly tanpa segan silu baby sendiri tunjuk gendernya, terkejut sgt sgt. If you don’t have any financial issue & don’t mind in spending more, boleh je nak buat scan tu tapi jgn letak high expectations sbb kdg kdg baby sendiri tak bagi kerjasama & depends on mesin ultrasound juga bcs certain klinik mesinnya tak updated. Bare in your mind, doctor tetap akn suruh repeat gender scan nanti sbb it’s too early so ada possibility false gender.

Saya tgok website sonobee dia kata from 15 weeks dah boleh tgok gender. Cuba la book sonobee, gambar dan video dia terang. Bagus scan dgn sonobee

Pergi time minggu 20 sis , buat sekali dengan detail scan ini saranan doc masa saya tanya bila sesuai nk scan jantina .

Macam saya, saya buat time 20 weeks sekali one shot dengan Anatomy scan.

lagi bagus tunggu 20weeks baru nampak terang jantina . hehehe

2mo ago

betul Tu..NK lbh jelas tgu la mgu ke 20. skrg klu tgk..takut tak berapa nmpk.

20-24 minggu , dah boleh scan tengok jantina 😍