hye,lari tajuk kalau korg dapat duit nafkah 300 cukup tak?? itulah skincare itualh semua..cukup tak?

6 Balas

skincare& itulah semua? semua tu dari segi apa?? saya (housewife) takda duit nafkah sebab suami dah provide rumah, makan, skincare& kemahuan yg saya nak, kadang je dia bagi cash RM50, RM100 gitu je itu pun duit untuk randomly saya nak buat apa. skrng saya tengah usaha nak buat small business untuk duit simpanan saya sendiri, doakan saya hihihi 😃 but penadapat saya zaman skrng kalau husb bagi RM300 untuk beli skincare je pun macam tk cukup 😅 dari side lain pulak kalau itu je suami mampu bagi dikira banyak tapi kalau suami tu terlebih mampu bg saya dikira sikit.

Ikut kemampuan suami. Kalau utk skincare shj cukup je bg saya sebab saya bukan high maintenance & skincare saya pun bukan yg guna sebulan dah habis. Mcm saya suami tiap bulan bagi nafkah khas utk saya shopping beli barang2 sendiri mcm skincare ke baju ke or pape jelah. Duit belanja dapur & rumah tu duit lain, tak campur

pendapat saya la, kalau suami mampu beri jumlah tu buat masa ni, okay je sebab duit bukan nafkah wajib. (betulkan saya jika salah) nafkah wajib: 1) tempat tinggal yg selesa 2) menyediakan makan minum 3) pakaian 4) keperluan asas, ubat-ubatan, mandian **skincare boleh masuk ke point ke-4

Bagi saya rm300 utk diri sendiri dah sngt bnyk berbanding setiap hari sy nampak suami saya lesu penat balik rumah. huhuhu. Dia dah sediakan rumah, belnja dapur, kperluan asas pakaian dan belanja anak2. Ini bagi saya ya, x judge mana2 pihak dan ini bergantung keadaan suami sendiri.

Kalau rm300 tu untuk skin care barng dapur ke barng2 rumah mngkn tak ckup, barng dapur je da berapa, brng bilik air lagi, plus kalau kita jenis makeup kuat mngkn tak ckup, ikut kemampuan suami juga sy skin care brng2 makeup guna duit sendiri,

Bagi saya ok je kalau awak bekerja. Dengan syarat sewa umah, brg dapur, bil ektrik api, brg2 anak dia bayar. Keluar Makan pon dia yang belanjakan.. rm300 tu boleh la buat beli baju kalau tak cukup top-up sendiri