sudah beli ke belum barang baby? 23week patut mula beli ke belum?

14 Balas

Kalau sis setiap bulan consistent saving untuk barang baby dari awal kandungan, so okay ja nak beli lewat sikit dalam 7m keatas. Duit tu dah ada dan duit saving sentiasa bertambah setiap bulan jadi tak terasa sangat kalau nak membeli lewat. Yang rasa sakit bila takda saving dari awal dan guna gaji bulan tu juga untuk mula membeli barang baby. Bila tinggal lagi 2 3 bulan nak bersalin, kita terpaksa spend lebih dalam 2 3 bulan duit gaji utk selesaikan keperluan barang baby. Bukan barang baby ja nak kena beli, barang untuk kita pon kena beli juga mcm nursing bra, spender ibu mengandung, baju, seluar sebab dh mula tak muat, keperluan berpantang lagi. Banyak pakai duit sebenarnya.

7mo ago

betul apa yg sis katakan ..costing sekrg pulk mhl brg kita pun dh mhl apelgi brg bby 🥹..

saya 24 week beli barang baby smua serba 3 psg atau 5 psg je sbb tknk bazir dan beli time sale shopee atau ade expo. prepare awal2 masukkn beg dalam kereta senang if tetiba baby nak keluar awal kita terus ke hospital tkde kelam kabut nk cari packing bagai masatu konfem akan tertinggal barang itu ini. lagi satu bila dah masuk 30 week ni dah start penat, kaki bengkak so untuk elakkan smua tu beli awal2 je snang.ini pendapat saya... selesaikan secepat mungkin kita pon boleh rehat prepare mental fizikal pula

sy 23w sy dah beli sikit2 sbb xnk bg nmpk hbs byk jika beli sekaligus nnti.. mcm bln ni sy beli baju 3lai.. nti bulan dpn ke beli plk.. kalu nk beli time 30w keatas mgkin sy dah xlarat.. sy jns semput..lg bwk perut ni lg rasa semput,xcukup nafas jd bdn pun cpt penat☺️ beli awl ke lmbt sbnrnya terpulang pd kita.. yg selebihnya kita berserah pd Allah🙂

7mo ago

btul sgt.. kita tawakkal saja..perancangan Allah sebaik2nya💕… beli sikit2 dlu skrg brg bby pun blh thn mahalnya😄😄.. beli sikit2 xde nmpk sgt kan😁

Saye beli start da masuk week ke 30 keatas, tuh pun siket2 sebab masih awal lagi. Untuk 23w nak beli barang ni bukan tak boleh, boleh je jugak beli siket2. Ikut pade sis. Mase saye, walaupun saye da tau gender, saye beli baju warne unisex sebab swasta cakap bby perempuan, kk cakap lelaki.

7mo ago

kalau kat kk dorang scan bgtau gender tu masa week ke bape? mcm 28 week ke atas ke ape..

saya dh 27 weeks, beli sikit2, baju beli sikit2, kain bedung, bengkung ibu, barut tilam baby bli time offer 11.11 kt shopee. tiap kali gaji masuk beli sikit2, tp saving utk baby pun ada jgk bulan2. nti nk pegi baby expo target nk cari barang yg besar2 mcm stroller & car seat pulak.

saya 22 week , baru balik baby expo semalam..banyak jimat beli kat expo tu sebab saya decide untuk pergi dan beli mana yg berbaloi. balik kaki bengkak 😂 kalau 30 weeks above baru nak shopping mungkin saya tak larat dah

7mo ago

wah serenoknya ye ibu berjln smpai bengkak kaki hihi ..

Sy da setel sume brg baby dr 22w. Skang tinggal brg mommy je mcm milk collector, breast pump sbb itu kne last trimester bru boleh beli sbb size akn bertambah lg kn 😂

Sy beli dah pakaian, towel, bedung semua y x mkn ruang. nnti dh 3rd trimester baru start beli y besar2 mcm tilam, car seat, diapers

boleh dah beli sikit2 sis kalau harga tengah murah2 ada sale tu lagi bagus. pengalaman anak pertama beli sekaligus sakit juga rasanya

sy pun dah 23 minggu skrng, sy beli barang mandian bby dahulu ..sbbnya gender x confirm lg tu