Ada yang mcm sy tak ? Makan ubat dokter bagi tpi mntah blik semua jnis ubat tak bleh telan hmm 🥺

3 Balas

Sis makan ubat apa? Macam saya,mula dapat zincofer lepastu muntah.. Dr tukar bagi zink,folic asid semua tu asing-asing..pun tak boleh.. Saya beli sendiri dekat pharmacy, iberet.. Tapi kalau ikut dr kena makan iberet,2 jam sebelum makan atau time perut kosong untuk better absorption tapi saya tak boleh saya muntah dan badan semacam je mcm tak tentu arah.. Jadi suami saya suggest untuk makan lepas makan 30-40 minit lepas makan, bila saya buat macam ni baru boleh 😭😭 Suami saya pharmacist katanya mungkin badan orang lain cara penerimaan ubat tu.. Makan time perut kosong untuk better penyerapan tp kalau memang diri kita tak boleh,makan je lepas makan sebab kalau mcm iberet tu dia dah lengkap dan teknology dia pun boleh absorp zat besi tu even after makan.. Trylah minum susu dan makan makanan yg banyak kandungan vitamin-vitamin ni juga..

1y ago

sama la cm sy... sume jnis ubt kk xblh makan.. lepas makan mesti muntah2 truk..last sy sambung balik je makan obimin.. ikot ckp doc sy yg merana trauma muntah non stop mkn kk punye... maltofer pn xblh makan..

Mcm sy jd cmtu kalau mkn ubat time perut kosong.. so sy mkn dlu kyg2..then 2 jam lepas tu sy mkn ubat.. time mkn ubat tu sy minum dgn air sunquick tnpa gula untk elak ase mual ubat tu.. n alhamdulillah dh ok..ce sis try

try maltofer sis.. rasa coklat jer kemam²