Experience mothers, help! Badan kerap terasa panas.

I'm in my 31w & this is my 1st pregnancy. Semenjak masuk 3rd trimester ni, badan cepat terasa panas, mudah berpeluh di bahagian belakang. Bukan takat badan luaran ya, dengan terasa dalaman sekali hingga rasa kerap kali nak minum air sejuk2 😅 kadang2 kepala rasa pening2 sikit. Nak tanya, is it normal? Takut juga kurang darah tapi so far bacaan darah cantek. Ada tak ibu2 mengalami benda yang sama? #firstmom #seriusnanya #belum_ada_pengalaman

7 Balas

its normal. bila mengandung jantung akan pam darah dengan lebih banyak ke seluruh badan untuk disalurkan juga ke rahim. badan kita sendiri pun akan memproses darah untuk tujuan itu sbb tu badan rasa panas. suhu dalam badan yg ideal kan 37. darah pun panas jadi mmg kita akan terasa panas sekali sebab darah yg mengalir laju ke seluruh badan

1y ago

tqq 😊😊

Normal sbb pengaliran darah waktu pregnant akan lagi kerap dan banyak sbb nak salurkan ke baby sekali. Sbb tu badan terasa panas. Elakkan pakai baju yg tebal. Pakai yg nipis2 je supaya pengaliran kat kulit pun bagus, kalau x senang naik ruam atau gatal2 sbb peluh. Boleh tampal cool fever dekat badan jugak utk sejukkan badan.

1y ago

tq atas pencerahannya! 😊

dia-ii la tu sis, sya ni klw bole x nk pakai sehelai pun kat bdn. banjir jk badan ni oleh peluh, blkng peluh leher peluh muka peluh cela paha peluh cela susu peluh, even sya dh dpn kipas ttp peluh jga. sya x mndi takut panau n naik pns bole demam nnti. so sya bekipas jk la even bepeluh hmmm

Normal sis.. sy dah 34 week kadang2 tu mandi 5,6 kali.. aircond n kipas pasang serentak sbb mmg kuat berpeluh.. tngh tido pn bole jadi terjaga sbb berpeluh.. kita sama2 sabar berjuang smpai hbis😌😌

normal sis...sy td siap p klink sb celah kelengkang ttbe kne Fungal skin infections...pas2 dr ckp sb org prgnt mmg kuat berpeluh dr org biasa...salh 1 sbb jgk knp sy kne infection to...

sama mcm sy, padahal x buat pape pn, tp berpeluh tu ya Allah. dgn cuaca panas, puasa lagi. sampai leher sy jadi kering glupas. pedih sngt

1y ago

bagus leher awk bagi kejesama x ikut peluh, sya nak banjir leher sbb peluh

normal 🤭. saya sehari 5-6x boleh mandi. pasang aircond pun ttp la panas ya. lagi2 cuaca panas skrg.