Sakit urat ketika mengandung/ carpal tunnel syndrome

Hi Ibu2 yang sedang mengandung, saya nak share tips kalau sakit urat. Tangan saya sakit sangat semasa masuk second trimester ni. Lagi2 bila kita buat banyak kerja. Saya dah jumpa doktor kat klinik. Doktor terbagi saya ubat terlarang untuk ibu mengandung, iaitu Zolterol SR. Nasib baik saya tanya doktor lain boleh ke saya makan ubat tu sebab saya google, Zolterol boleh menganggu tumbesaran bayi dalam kandungan. Ramai doktor akan sarankan makan vitamin B complex. Tapi saya masih rasa sakit. Nasib baik saya terjumpa Panadol Extend untuk muscle pain and athritis. Sangat membantu. Sakit urat kat tangan saya semakin hilang dan saya tak perlu sentiasa bergantung dgn ubat panadol. Boleh stop makan bila dah tak rasa sakit. Panadol selamat untuk ibu mengandung tau. Dan bila dah kurang sakit tu. Cuba buat strectching kat tangan. InsyaAllah makin baik. Selamat mencuba

Sakit urat ketika mengandung/ carpal tunnel syndrome
2 Balas

Ada doktor pernah share kat AsianParent juga, boleh makan panadol limit 2000mg dalam 24 jam. Makan jika sakit sahaja. Panadol Extra elakkan sebab ada caffeine.

panadol yg selamat utk ibu mengandung hanya yg 500mg jer, panadol uphamol. lain2 panadol atas risiko sendiri sbb xde test lab.