Lewat Bersalin

Hi ibu2.. Sy stress akhir2 ni... Due sy dlm 01.04.2020... Lg 13 hri sblm due.. Ibu sy risau ank org lain yg due hjung bln semua bersalin.. Kawan2 sy pun bersalin awal.. Mcm mna sy nk cepatkan bersalin ya...? Org keliling duk tanya sebab jiran sbelah rumah due 31.03.2020... Tp ahad lepas bersalin.. Sy x bersalin lg.. Buntu nya.. Xkn sy nk paksa ank ni keluar pulak.. Ibu2 ada tips tak untuk mempercepatkan proses bersalin??? ???

52 Balas

Saya kena jugak sis lagi pulak masa tu 5 org sepupu sebelah ayah + 4 sepupu sebelah mama + kakak saya sendiri, semua sama bulan 8 2018, edd selang 2-3hari asyik kena tanya je siapa dah siapa belum 😅 mula stress jugak + tak sabar hahaha tapi saya jawab baby keluar bila tiba masa dia nak keluar yang penting selamat. Saya overdue 41wk 1d baru baby keluar Allah tetap mudahkan, dan alhamdullillah sampai skrg baby sihat ceria tak ada masalah jaga dia dah nak masuk 19bulan dah ☺️

Bby masih selesa dlm tu,,tu yg xnk kuar...asal prgerakan bby ok n sis pon xde masalah,enjoy je dlu yee...kang bby dh kluar,menangis je tgh mlm,jiran sblh bilik,sblh rumah semua bising ckp awak xpandai jaga anak pulak...enjoy je dlu...lgi pon skrg musim wabak n kwln prgerakan semua leceh...tggu turun tanda bru ke hospital ye...n hope brtabah laa bgi ibu" yg dh dkt due..sbb ade dgr katenye bersalin suami xboleh teman dlm LR ..

Aduii tbalik pula mslh kita ne sis😅.. Sy plak due 29/03 tp 28/03 nhe doc suh register hosp klau mc blm bsalin lg.. Sy plak rsau ank2 kt rmh dgn musim skit mcm ne.. husb plak kerja jauh xble blik sni coz ada rdblock xbg benar.. Tp hrp2 nti emergency dorg bg limpas 😖.... Sy plak hrp xbrnk awl, klau ble ikut due 😣.. Sis bnyk kn brgerak kt dlm rmh pn tk pe.. Smga ursn kta smua d permudhkn

4y ago

Aammiinn.. Bru jgk td sy sent gmbr bku pink due kt husb incase dia nk blik nti emergency utk bkti..dh start askr turun ne lg ssah nk jln jauh😖..

Banykkn mencangkuk.. Ada juga trbaca satu arkitel ni, bila IBU hamil Tu seorg yg rendah mmg bakal lahir ank cept sbb baby penuh dlm perut tu.. Klu IBU hamil yg tinggi ruang baby dlm perut tu luas sbb tu dia selesa n lambt nk keluar.. Dan sya 3owg ank mmg lahr awal dari due date.. Hmpir 3minggu awal sbb sya seog yg rendah.. Bakal ke 4 ni

Jgn ikut org.. dh mmg smpai masa nk bersalin.. bersalin la nti.. x semua org sama sis.. sy ni 40 weeks pon xde tnda pape.. sbb gdm kne pakse bersalin kne masuk ubt.. 2thun yg lepas.. yg pntg bby sihat n semuanya slmt.. 13 hari tk lma dh.. bnyk2 buat jln itik sis.. nti senang bukaan nak bersalin nti.. bnyk2 berdoa..

4y ago

Sesma.. dlu kne thn wad nurse yg suruh wat jln itik dkt2 katil sudh la sis.. kt rumah pon blh smntara blm bersalin.. if tgh lap tumpahan kat rumh ke.. buat kjp2 ja.. tp, bnykkan berjln pon elok.. jln la dpn rumah ke..

Nape mesti stress..? Kite kena bertenang dan happy.. Sbb bakal bertemu di jantung hati.. Tak perlu nk risau.. Baby cukup matang akan sendiri nk keluar melihat dunia.. Insyaallah Semoga Allah permudahkan segala NYA.. Aamiin.. Bertenang lah banyakkan berdoa dan berzikir..

4y ago

Ala.. Kalau akk orang banyak tanya.. Akk senyum je.. ☺️☺️☺️ Baby tak nak keluar lagi kan... Happy kan diri.. Tengok dan rasa baby bergerak lagi best... 😋

Jgn stress sis..sye dlu mcm sis..kne byk brdoa..mge diprmudhkn..ckp ngn baby slalu..jgn trlalu byk pikir bila nk brslin..follow je ikut trikh due..kdg2 ada baby ikut due trikh..mcm sye. 40 minggu 1 hri.. due 8.3.2020..baby kluar lwat shari 9.3.2020.

4y ago

Wahhh... Sronok bce comment jumpe pulak bby same date bday ngn sy.. Hihi... Tahniahhh sis...

Jgn sedih jgn stress ye sis. Saya pun 38week 4day dah tp xde lg tanda2 nak bersalin. Kita doa byk2 ok and pantau pergerakkan baby sbb itu yg lebih penting. In sha Allah, Allah dgr doa kita mommies yg tggu hari ni 🥰

Due sy 4/4..sy pon xsabar nk jumpa baby & dlm masa yg sama tunggu je baby kluar ikut due date..sementara tu boleh tidur puas-puas.spent masa dgn husband..sbb tahu baby kluar nnti tidur,masa utk diri sendiri pon x cukup

4y ago

Jgn stress2.... Saya ni edd 16/3.. Hr ni dh 40weeks 4days. Ank ke 5. Yg ni 1st experience lmbat bsalin. As long as baby ngn ibu shat then ok. Ikut je arahan nurse n doc. Cukup time bby nk kluar dia akn kluar. Masa ni kita kna byk rehat n btenang utk bjuang plk.. ✌

Bkn stress tp risau and kita jd fikir yg bukan2 kan....selagi x lepas tarikh due, jgn risau. Bersabar je tunggu. Janji, anak sihat. Sy yg esok jd 32 minggu ni pun dh start risau. Risau sakit beranak dan mcm2 lg.