kuning baby

ibu2 sy nk tanya,anak sy dah 46 hari tp kuning masih ada,sy agak risau..smpai doctor ambik drh dia dua kli utk cek hati...boleh bantu sy ape ikhtiar yang boleh sy cuba utk turunkn kuningkn baby,baby sy fully bf,dan dia mmg kerap mnum dan bila buang air besar pun warna kuning,sy fikir bila dia kerap mnum dan mmbuang kuning akan hilang,tp sy heran kuning masih ada..

1 Balas

Tipsnya hanya kerapkan penyusuan setiap 2 jam. Tak perlu hairan sebab ia normal. Keputusan darah baby normal kan? Kalau normal tak perlu risau, nanti kuning akan hilang sendiri bila hati baby dah mampu untuk singkirkan bilirubin dengan sendiri. Anak saya pun prolonged jaundice. Genap dua bulan hilang sendiri.