Menyusu baby

Hi ibu2. Sy dalam dilemma. Anak sy bru 2 bulan, die tidak tidur siang. Tidur dalam beberapa min, then berjaga. Tp die kuat tidur malam. Kadang2 sampai esk pg x bgun2. Camner ye,patut ke sy kejut utk menyusu. Tp klu dari siang td, byk kali gak sy menyusu anak supaya die cpt tdur,tp x tidur2 gak. Malam plak rse serba salah plak nak kjut sbb tgk die nyenyak. #seriusnanya #pleasehelp #firstmom

7 Balas

anak ada bedung x masa tidur tu? kalau x, bedung.. xyh bedung full pon xpe. takat bedung tgn je. siang kadang panas kan..lipat kain bedung tu separas bahu ke pinggang je. takat nk grip tgn dia supaya takde laa trkejut2 pastu bukak mata then xley tidur balik..kalau grip tgn dia, bila trsentak xd laa effect smua kan.. mcm ank sy cluster feeding. sejam skali mmg timming dia nk susu. sejam skali walau dia lena takde bunyi ke apa, mata dia akn trbuka2 sikit. dah boleh hafal rutin dia. bila angkat sua susu trus dia nyusu walau mata pejam . mcm ank sy siang tidur.malam permulaan sbelum nk tidurkan tu mmg meragam sikt. lepastu bila trjaga nk susu,dah senang tidurkan. tp dri sesi pertama susu tu kadang 3 4 jam dia tidur smpai next susu. then bru sejam skali. yg 3 4 jam masa malam tu jelaa rehat sy yg lebih dri sejam. sy xkejut pon dia 😂 sbnrnya kita boleh jee aturkan/detect jdual susu/tidur dia mcm mana. sbb bby lain2 kan prangai dia . try n error sis. nnti bila kita dah faham rutin dia,kita tak penat sgt.. mcm ank sis,bg sy kalau jenis tidur malam, time susu sis bg je. dia xkn trjaga rasa tu sbb siang dah berjaga. time siang pulak kalau sis susu bdn,ikut demand dia. mcm sy rasa lgi ok kalau siang berjaga ni 😂 ank sy jenis tidur siang. kadang g kedai bawak dia meragam, g kk checkup meragam. sbb time tidur dia.

sama macam baby saya. sekarang siang susah nak tidur lama. asyik terjaga even bedung & minum kenyang selesa tak basah. malam lena elok tapi still saya bangun tukar pampers & bagi susu atleast sekali. kadang dia terjaga sebelum saya bangun. kadang saya kejut dia dulu. buka lampu automatik dia pun buka mata. mungkin perkara biasa bila baby makin besar. jadual tidur pun berubah. awal dulu baby saya siang tidur banyak malam pula asyik berjaga. nak tidurkan semula pun susah ambil masa 2 ke 3 jam. tapi okla macam sekarang parent pun dapat tidur lena. jaga pun kejap ja lepas settle uruskan baby tidur semula. baby pun cepat lena semula.

Hai mommy. As long siang kerap tidur kena check cukup tak waktu tidur ikut umur anak. Boleh refer artikel dalam TAP. Kalau sepanjang malam tak bangun langsung boleh kejut mommy. Kadang sebab dia tidur nyenyak sangat malam tu yang siang dia tak berapa tidur

Anak sy pulak kalau siang dia tidur macam tidur malam.. Lena betul sampai kena kejut untuk minum susu.. Kalau malam bangun cuma minum susu jer.. Alhamdulillah senang jaga

Sama mcm anak saya susah tidur siang. Sy guna buai baru dia tidur .. anak awk tidur siang berapa jam setiap hari? ..

Ya kena kejut untuk menyusu atleast setiap 3 jam atau tak lebih dari 4 jam

beberapa min je.huhu. mudah terjg. Paling lme adalah sampai stgh jam.huhu

2y ago

Try baby wrap mungkin boleh bantu baby tidur sebab baby akan rasa selesa.. And persekitaran cuba jangan bising² sangat..