xvaksin anak, xguna prancang, anak rapat2

hi ibu2 semua.. nak tanya spa sini yg ada pgalaman mcm ni? 1. anak x d beri suntikan imunisasi (klu branak lg & nak buka buku pink, ada mslh x) 2. ibu xguna apa2 perancang 3. ada anak rapat2 (kelebihan kkurangan?)

5 Balas

hai. 1. bukan pengalaman saya, tapi beberapa kenalan rapat: tak ada masalah. paling2 pun nurse doktor tanya kenapa, ada yg maybe nasihat sikit, membebel sikit. tapi buka buku pink, bersalin gov, semua boleh tak ada masalah. 2. saya merancang sendiri, manual, tak guna perancang. sebab period saya senang jadi irregular. kalau saya stress atau banyak makan manis atau tak cukup air, mula lah sampai 50 hari tak period. jadi saya tak nak ambil benda yg lagi akan ganggu hormon saya. alhamdulillah dapat jarakkan kehamilan setahun setengah. memang pregnant semula bila decide untuk TTC. 3. pengalaman kenalan2 rapat juga. ada yg beza umur anak2 setahun setengah, ada yang tepat setahun. penat, stress, kalau suami tak actively involved dalam jaga anak. yg suami betul2 involved jaga anak, alhamdulillah okay, bearable. tapi still penat 😅 kelebihan dia maybe just anak tu ada kawan usia rapat, jadi milestones dia cepat sikit. tapi kalau kerap jumpa cousins/kawan atau duk taska pun boleh dapat effect sama. and yg anak beza tepat setahun tu cakap, potty train senang, sekaligus 2 sekali.

1-xde pnglmn. 2-up to u tp klu pernah ada komplikasi masa pregnant/bsalin, dktr akn advise utk pakai juga utk elak perkara berulang. 3-pro: ank mmbsr ada kwn. cons: 6 tahun ptama jd fasa paling penat, so mental fizikal kena kental..tkleh kejap2 ngadu nangis depression sbb xblh nk handle 2-3 ank pd masa sama.

1. takde msalah, boleh je buka buku pink wlaupun ank xde vaksin@ xlengkap vaksin. 2. terpulang... sy dulu pregnant ank pertama & kedua merancang hnya 6bulan ja lpstu stop ubat. tp jarak anak 5 tahun sorg. now tgh pregnant ank yg ke 3 jauh sikit 10 tahun jarak dri yg no 2 😁 3. asalkan mental ok..

1. tkde msalah 2. boleh je tk guna kalau pndai rancang sendiri 3. sy ank rapat jugak ..kekurangan boleh stress kalau tk mampu handle...kelebihan dorg ada kwan main sama2 nti

bley bce post2 sblum nie.. ade jgak yg post psl x vaksin anak & x ambil prancg.. rmi jgak yg share pngalamn masg2..