Sakit bahagian tulang kemaluan

Hi ibu2.. saya nk tanya ada tak yg mengalami sakit macam saya? Sakit bhagian tulang kemaluan? Belah atas tu.. nak jalan sakit tapi lagi sakit bila baring nak ubah posisi tidur .. saya skarang 28w.. normal ke?? Sebb apa yee? Ade tak cara utk kurangkan sakit? Dan lama tak sakit ni?? Ke kejap je?? #ingintahu #pleasehelp

13 Balas

saya strt masuk trimister 2 dah sakit.. mmg g doktor swasta akan ckp normal skrg dh masuk 32.. mmg berair mata.. ni ats saya la..ats individu lain rasa.. skrg rasa sakit kesebelah kiri tulang kemaluan tu.. 1) jgn duduk dkt lantai lama2 2) nak ubah posisi sentiasa kepit/rapatkan lutut. 3)jangan kang2 sangat.. kdg time nk ubah posisi tidur, kalau kang2 sangt mmg sakit.. 4) kalau boleh tidur ats katil..elakkan tidur d bawah/lantai. 5)bila bangun nk kencing. kena relax. kalau boleh duduk dalam keadaan kaki terbuka ..goyang2kan bontot tu..kedepan kebelakang..kurang sikit sakit tu bila nk berjalan.. kdg kalau bngun trus nk jln.. mmg sakit sngt2..smpai jengkek2 saya d buatnya. 6)kena tgk google tntng support point2 penting waktu nk lena tu.. mcm ada pregnancy pillow ka, saya amek bantal ja selit2 celah lutut, ikut keselesaan.. huhu kena bnyk google dik.. ni bagi saya la.. sbb saya pon tgh menahan sakit jgk.. cuma yg dkt ats ni try n error ja.. kalau elok alhamdulillah..

11mo ago

ye ke alhamdulillah, syukur sngt2.. semoga kesakitan kita di balas dgn dpermudahkan urusan bersalin nnt.. pengalaman ni bermakna ni.. skit lg mommy tinggal beberapa minggu saja lg.... hehe waktu mengandung ja kena.. esk lusa boleh cita balik kt ank...hehehe

Saya pun pernah rasa macam tu masa kehamilan memasuki 26w. Sakit sangat tiba2 je sakit sangat bahagian ari2 bila bangun bergerak atau berjalan. Lepas beberapa hari pindah ke tulang kemaluan pula. Alhamdulillah dalam seminggu dia beransur hilang. Gi klinik swasta doc kata normal sbb baby membesar tapi bila checkup kkia tanya doc dia kata tu tak normal sebenarnya kandungan baru je 26w selalunya kalau normal 8 bln ke atas dan dekat nak bersalin. So doc suruh bagi sample urine dan disahkan kencing kotor. Nasihat sy sis jangan tahan kencing ye terutama sekali time tidur tu rasa malas nak bangun. Tapi kes sis ni dah 28w tak sure pula kita kalau sama. Better tanya doc

11mo ago

Yekee?? Saya sakit sngt smpai kdg berair mata nahan sakit.. skit celah kangkang sy okayy lagii mmg sy rasa tp ni skit kt atas kemaluan tuu.. lagi2 nk ubah posisi tdur nk gerakkan peha.. kena pgg n tekan sikit bru kurang sikit skit masa nk pusinfg tuu.. 😢😢

Apa yg saya buat lah .. saya letak bantal dekat bawah punggung bhagian peha masa baring. Lepastu perut saya akn letak bantal untuk support masa baring mengiring and bantal satu lagi support tulang belkng. 1 bntal lagi buat kepit kat celah kelengkang. Masa nk tukar posisi jangn kangkng. Kalau boleh kepitkn kaki n support sekli perut masa nk pusing. Insha allah kurang sakit. Saya dah amalkn. Ni pun ada yg share dengn saya.

saya 34mggu pun sakit jugak...bukan setakat kat tulang kemaluan.. kat tulang pinggul sekali sakit .. biasa sebab baby membesar .. nak² ubah posisi tidur Allah dia punya sakit tu .. hahaha tp apa² pun kita kena nikmati jugak.. sebab tak semua merasai sakit mengandung ni.. jangan lupa bersyukur dan jangan lupa doa²kan orang lain jugak.. 🤗

11mo ago

Terima kasih atas nasihat.. Alhamdulillah.. ☺️

mmg mcm tu dik..redho la kte mnhan sakit ni..sy pun 33w..skjp2 je nti dia hilang..kne rajin2 ubah posisi time sakit tu

11mo ago

Mase nk ubah posisi lahh paling sakit.. lgi2 kita gerak kan peha tuu.. sakit nyaa.. 😢 tanya semua akak2 kt rumah dia kata skit kt celah kangkang jee msa dia prgnnt..

Normal. Tulang pelvic mengembang slowly prepare nak bersalin nanti. Baby pun makin besar so ada pressure dekat situ

Masa 1st bby, 3rd trimester baru rasa sakit.. tp 2nd baby ni, dr 1st trimester pun dah rasa 😅

sama saya masa 27 minggu sampai 29 minggu skrg pun masih sakit kat situ...

normal sis...tp saya 32w neh bru rasa btul sakit bgian celah kangkang tuh 😩

11mo ago

Tu laa.. hmm kdg berair mata nk ubah posisi tdur

Saya tegah lalui sekarang dari 30weeks sekranh 34weeks sakit sagat