belum buka buku pink

hi ibu² .. saya nak tanya tak pe ke kndungan saya dh 12 mggu tp saya tknak pergi buka buku lg ..sbab susah dgn knaikan lg ,ank umr 1thun lg dan saya tgh alahan teruk lg ni mnyebabkan sya mlas lg nak ulang alik ke klinik ..sya brhajat usia kandungan 20 mggu keatas bru nak buat tmjnji buat buku ..mcam mane ya ibu²?#seriusnanya

10 Balas

biasanya 13w n above akan noted late booker kat buku pink nanti..klu sblm ni ada sejarah x elok pada kandungan n diri sendiri dr segi kesihatan sebaiknye buatlah segera..Umur juga mmpengaruhi, klu sudah berusia 30+ takut lewat kesan masalah.. tapi tulah..saya faham masalah pn..smoga dipermudah

1y ago

atau mungkin blh ke klinik swasta dlu utk check diri n kandungan..utk yakinkan kedua2nya take de masalah..kot la payah nk berlama2 di klinik gov

Awk.. Sme mcm kawan sy.. Ank ke4 dah.. Dia pregnant every year wak.. Now dia mcm mls nk buka buku awl sbb dia kata dia xde mslh di awal pregnancy.. Sy diam je la lepas dia ckp cmtu.. Huhu.. Xtahu la tu kne marah ke x dgn nurse.. Mggu lps dia dah 12 weeks tp masih x buka buku pink

sebelum 12 week kne buka buku . nnti nurse akn bising . klau awak sygkn baby awk baik buka awal apa² ada nurse yg pantau . time pregnant memang pent sbb nurse betul² Jaga kandungan awak to. saya pun tngh pregnant. ank bru 1 tahun . nk tknk hdap jela . klau tknk hadp merncang jauh

Pendapat saya seeloknya buka je buku pink sbb usia kandungan pun dah masok 12 weeks, kalau di kk dia dh bising kalau buag masa 12 weeks , saya 10 weeks dh buka buku Alhamdulillah semua ok. Better sis buka la buku pink , sbb alahan teruk ni atleast doc boleh bg advised 😊

xboleh. kena bukak sblm 12w.nak2 lagi kalau awk jenis high risk mom. lagi kena bukak cepat. suruh la suami tu cuti hantar awk n jaga ank sementara awk dkt klinik. dh anak die kn.

Bukak la buku awal. Nnti incase jadi apa2 pd kandungan sgt2 la susah bila nak pi cek di emergency ke apa. Sbb x ada bukti yg kita pregnant. Kena pi kencing la tunggu lg lama.

bahaya! jika ada msalh pda kndngan takut nnt lambat detect . confirm2 pi lambat nnt diorg marah + bebel

KK marah wak nnt.. better pergi skrg. apa² hal kena ada rujukan juga utk anak dlm kandungan tu..

sy belum buat tp dh set appointment.. tu pn dpt tarikh lambat sngt..time tu dh nak masuk 16 weeks

1y ago

sama cm sye sis..10mnggu g ambk trikh kat kk..14mnggu bru dpt bkk buku..huhuhu..

TAK BOLEH.. KANDUNGAN KENE PANTAU SIS.