Kencing manis semasa hamil

Ibu2, saya nak tanya, ada x sini ibu2 yg kencing manis smpai bersalin? Ada kesan kat baby tak?#pleasehelp #1stimemom

2 Balas

Kesan kat baby kalau guna sentiasa tak terkawal sampai dah bersalin. Ada byk komplikasi, salah satunya baby jd lebih besar dr sepatutnya, buah pinggang baby rosak dlm kandungan, risiko stillbirth, dan banyak lagi. Tapi utk GDM tak silap saya nanti baby lahir pun akan kena check gula baby jugak tgk ada diabetes atau tak. Tapi kalau gula terkawal, insyaAllah takde masalah. Sbb GDM ni normal lah masa pregnancy kalau tersangkut tu.

Ramai juga ada GDM, boleh rujuk doktor utk langkah-langkah control makan dan pemakanan sepanjang hamil. Kalau tak anak besar sgt masa lahir dan akan alami komplikasi bersalin. Jangan ambil remeh