Planning anak kedua

Hi ibu2 saya mempunyai seorang anak perempuan 3 tahun.. pengalaman anak pertama sy melahirkan dngan cara czer.. Sy ada niat untuk tambah tapi dlam masa sama sy takut mcam2 sbb dulu sy bersalin waktu pkp dan sorang2 pjj dgan husband , anak dh 2 bulan lebih baru jumpa ayahnya , apa nasihat ibu2 ? Sbb sy beranak czer adakah boleh untuk normal kalau anak kedua .. #bantusharing #ingintahu #pleasehelp

5 Balas

Boleh cuba VBAC anak kedua lepas 2 tahun. Selalunya bila pregnant dr akan check awk punya luka baru blh advise utk VBAC atau tak. Jaga diri sis jaga emosi inshaAllah awk okay. Make sure mentally ready untuk plan 2nd baby. Kalau tak takut awk anxiety je nanti

4mo ago

terima kasih sis atas nasihat 🥰

Insya Allah bleh normal..nnti pda mnggu ke brapa tah dktr akan cek tgk la ape smua..pastu dktr tnya kot nk czer ke nk try normal. sbb kwn sy ade mcm tu.

4mo ago

mudahan2 Allah bagi rezeki normal pulak 🥰

Boleh. Dapatkan nasihat daripada doktor setelah buat pemeriksaan kesihatan

4mo ago

terima kasih sis 🤍

boleh. kalau first czer dah lebih 2 tahun, next bersalin boleh vbac.

5mo ago

adik sy 1st normal, 2nd emergency ceaser & 3rd dpt normal tapi induce ubat air ketuban kurang. beza dgn yg no 2 tu dlm 2tahun mcm tu

boleh