Doppler Jantung Baby

Hi ibu2, just nk nasihat, untuk ibu2 diluar sana jgn la percya 100% dkt doppler jantung baby tu. Benda tu sgt2 la bhya untuk percya. Untuk yg buat affilate kat tiktok juga, sudah2 lah menghasut ibu2 yg snng percya demi keuntungan korg. Yes, saya thu korg akan dpt commisson dri affilate tersebut, but tlg la jgn pentingkan diri korg. Saya smpi baca komen ada yang ckp "lepas ni snng la nk check, tkyah gi klinik/hospital". Allahu ibu2, benda ni bukan benda main2, ia melibatkn nyawa. Sedangkan hospital/klinik pun guna mesin beribu2 untuk check jantung baby. Ini kn pula doppler rm 50 ni 😭😭 so sad ada ibu2 yang percya sgt2 dgn benda ni. Dalam badan kita ni bukan jantung baby je ada, jantung kita, nadi kita semua tu ada😭 korang byg kn ye klu ada ibu2 yang rsa mcm anak dia tk gerak pastu guna doppler ni untuk check jantung baby, padahal yg kluar tu sbnrnya degupan jntung ibu tu sndiri, tk ke benda tu bhya. Ibu tu ingat anak dia okay, sbnrnya tk 😭😭😭 To ibu di luar sana. Jgn la percaya sgt dgn benda murah2 ni. Dan klu baby tk gerak ke, terus la pergi hospital/klinik. Kawan saya, baby dia tk gerak dlm sejam mcm tu. Dalam hati dia fikir kejap lagi gerak la tu. Tgk2 lama tk gerak, gi klinik. Klinik kata degupan jantung baby dh tkde😭. Dia tk puas hati, gi hospital. Hospital ckp benda yang sama. Anak dia dh meninggal dlm perut 😭😭😭. Sedih tahu tk 😭😭😭 Conclusion nya, apa2 keadaan yang membimbangkan kita. Terus lah pergi ke hospital jgn tunggu. Sbb badan ibu mengandung ni lain dripada badan normal. Tq #NoHate

12 Balas

Betul tu. saya antara org awal yg akan respond benda2 ni utk tak bg galakan. Ada tu confident tinggi menggunung ganang kata dia reti bezakan nadi dia & jantung baby. Detakan slow vs laju mender entah. Bukan nadi kita pun ada masanya boleh berubah2 ke seiring dengan senaman, penyakit, kecederaan, dan emosi? Huhh. Ada pulak yg kata kk dia doctor & nurse bagi jerr beli dgn bangganya. Belum jadi case lagi la tu kt kk tu 🤭 Cousin saya anak meninggal dalam perut sampai jadi case. So up to them actually, tak kena kt diri sendiri lagi kan

bnde ni btul ye, ada sye tgk doctor share sorg ibu tu guna doppler ni la yg die check sbnrnye bukan jantung baby tp jantung dia. rupany baby tu dh 3hari meninggal dln perut. tu pun masih ade pertikai " kite g kk nurse guna ni jugak, sama je" . eeee geram baca! nurse tu dah sah2 terlatih mcm mana nk cari denyutan jantung baby.

11h ago

yes ada ada tgk video tuu kt tiktok, xingt nama doc tu 😅 beza org perubatan pgg dgn kita pgg, diorang mmg tahu beza yg bunyi tu jantung ibu atau baby .. kita pesakit yg xde background perubatan lgsg, mmg xkan tahu benda2 ni kan .. jadi sebolehnya kalau ada rasa xsedap hati berkaitan baby, terus gi check je .. lagii selamat 🥰

sy mse prgnnt aritu baby slow gerak terus ke kecemasan.. smpai kecemasan bleeding.. msuk ward 2 hari ctg mula drop . terus emergency czer.. maaf sy x percaya sgt dgn alat2 ni melainkn hospital atau klinik.. sbb doktor yg pantau dan lagi pakar.. kita ni x tahu apa2 jgn berlagak pndai

saya la dulu hampir hampir beli benda tu sebab fikir senang takpayah asyik risau pergi klinik je untuk scan tapi bila saya fikir fikir balik , lebih baik saya habis beratus sebulan untuk pergi scan dekat klinik daripada beli benda tu yang entah betul entah tidak

9h ago

Good choice sis🥺🥺 btl, biarlah hbis beratus ringgit sekali asalkan kita tahu keadaan baby kita sebetulnya

btl sis, kdg misi sendiri tercari-cari lame nk dptkan tmpt yg btl jantung baby tu. so apelagi kite ni.

thnxs ye tlg peringatkn kami..sy hmpir2 nk beli...tp, Alhamdulillah xbeli lagi 😅

sy hmpir nk beli, td bru je tnjuk suami..emm xjadi beli lah..takutt..

11h ago

Yes sis, bnyk ibu2 dh terjebak 😭 sedih tk thu nk kata apa, yg untung seller. Seller bukan kisah pun, asalkn dia dpt untung. Apa2 mmg better rujuk hospital/klinik terus.

ada hikmah post ni lalu kt tl..nasib baik tak beli lagi 😅😅

ye awak tp tu lah kat KK pun misi cek pakai tu je awak..

2h ago

Hahahahahahah sedangkan nurse yg terlatih pun ada yg struggle nk guna lagikan kita yg level spm or diploma kulinari or diploa business repeat sem hahahahahahahahah

Suka & setuju perkongsian ni. Mudahan bermanfaat.