Suri Rumah

hi ibu2.. mcm mana ibu2 memasak & buat kerja rumah dgn anak kecik yg tk boleh ditinggalkan ye? pantang mak dia hilang dpn mata mula lah start enjin. lagi2 time memasak. apa ibu2 buat ya untuk hadapi situasi mcm ni.. kadang2 tu terpaksa dukung sambil memasak. tapi kita risau jugak sbb bahaya dgn minyak panas apa semua. dah pujuk2 tapi bila kat dapur auto manja taknak jalan sendiri. #firstmom #ingintahu

4 Balas

Anak umur berapa? Dulu masa Anak saya hbis je pantang, Balik kl Mmg kena urus sendri. Cara saya, saya letak dalam stroller. Pusing la satu rumah, Kalau g toilet, ltk stroller dpn pintu toilet, Kalau dapur, letak depan pintu dapur, sama jgk kemana2. Bila da makin besar sikit, walaupun bagi la mainan bnyk mana pun, Dia tetap nak mama Dia. Cara lain saya letak dpn tv jap, xpun letak cermin dpn Dia . Senyap la Dia smpai la umur da setahun. Mak Dia g mana pun Dia xkesah dah

ank umo brp?dah cube bg biskut ke mainan utk dia mkn n bermain.ye mmg bahaya jika masak dgn bb.ank sy pn camtu setaun 4 bln..tp bile sy larang x blh kedapur die faham wlau ada masa dia merengek.tp sy alihkan dia bg mknn..bg mainan.sesekali sy akn jenguk dia n tegur dia ckp siket lg nk sudah nnt mama main ngn adik.klau kemas umh lps subuh sy dh kemas sblm dia bgn..dia bgn lewat kul 9pg..jd sempat nk ciap kn sume..tp klau tu pn dia x ganggu..sbb asal sy ada dpn mata

sy penah hadap ni masa anak bwh 2tahun..menangis mcm kena tinggal..sy susun jadual masak,bahan2 sy siap malam time ank dah tdo..bawang/sayur siap potong,ayam/dgg siap defrost letak dkt chiller..rancang awal nk masak ape.. actually dia curious nak tgk mak dia buat ape..ank sy dah 3tahun,dia mmg nak tolong rupanya, blender bawang,goreng telur,masak yg simple2,basuh pinggan tapi kita wajib ade sebelah dia la..

myb boleh letak anak dekat dapur, dudukkan dalam high chair budak tu, lepas tu bg busy board ke, buku ke, mainan ke, makanan yg boleh ransang motor skills anak.. jadi anak nampak mak depan mata, tp dalam masa yg sama lebih selamat sebab dia dekat kerusi tu je dan ada aktiviti..