stop breastfeeding

hi ibu2, macamana cara nak anak dah 2tahun stop menyusu badan? #pleasehelp #firstbaby #ingintahu

6 Balas

mcm sy dlu anak stop menyusu ms umur dia 2 tahun 1 bulan .tu pun trpksa stopkn sbb dia dpt effect dr vaksin sy ambil .. cara nk stopkn dia ..sy amik asam jawa tu sapukan dkt nipple..bila dia rs masam dia ingat susu tu dah basi..😅pdhal mak letak asam jawa .tp amik ms sminggu gakla kena sbr dgr dia merengek sbb xdpt nyusu bdn .lelm nnti dia ok bila dh tw rutin harian bngun pagi kena minum air kosong dlu..dgn lepas tu minum fresh milk dlm cawan...lelm nnti in shaa Allah dia ok .stiap kali nk nyusu sy cpt2 sapu asam jawa paste tu dkt nipple .colek sikit je..jnji ms dia nk nyusu rs masam..memula rs xsmpai hti tp sbb doc nasihatkan cpt2 stop susu sbb kesan vaksin .jd kena kentalkan hati..mg dpmudahkan segalanya..aamiin

Pnglaman sy.. anak wean off msa umur 1tahun 6bln.. 1. sy bgi anak nyusu guna botol straw.. Sy bgi yg perisa coklat..sbb klu perisa ori dia xnk.. 2. Sblum tdo mlm, bgi dia knyang sgt².. klu tgh mlm dia trbangun, dodoi kn dia je.. Klu xnk tdo jg, guna buaian.. lma2 dia akn biasa. 3. Boleh guna bahan² dapur sprti kunyit .letak dkt puting.. 4. Tgh hr tu jgn bgi dia tdo lma sgt. Klu blh, 1st training ni jgn bgi dia tdo..Biar dia penat main ptg smpai mlm..Jdi mlm tu dia akn cpt tdo sbb dia penat brmain kn..bgi dia susu dlm botol straw dlu..Lpas tu bgi dia baring, peluk, ddoi²..Lama² dia akn tdo Itu style sy dlu..smoga brkesan..

haii, sya time anak no 2 dulu slow2 kerapkan susu botol berbanding bf .. mcm hari 1st tu skali time mlm nak tdor .. time tgh mlm still bagi bf .. then hari ke 2 tu kurangkan bf lebihkan botol .. buat mcmtu smpai dia mmg dah biasa x bf dah atau mmg dah lepas habis ..

sama la dgn ank sy 2 tahun 1 bulan tgh mnyusu lg.sy hamil 5 minggu..tiap kali mnyusu msti sakit pinggang, perut..tgh usaha nk stopkn susu badan ni..

anak saya umur 2 tahun 1 bulan tibe tibe dia stop sendiri..time tu saya pregnant 7bulan

2y ago

Saya tgh pregnant 33minggu. Still menyusu bdn tpi susu sikit warna cair je tak byk dia tetap nak. Bila tak bgi dia punya mengamuk, mmg tak dpt nak pujuk. Anak pun dh 2 tahun 3 bulan skg