Perancang

Ibu2 maaf nak tanya, saya nak tnya pendapat tentang perancang ni, saya baru 25week tpi nurse suruh saya pilih perancang selepas bersalin nnti.. jadi saya xtahu nk pilih yg mana??😅😅 Agak2 perancang mana yg terbaik?#ingintahu #ingintahu #pleasehelp

2 Balas

Perancang nie byk. Tp ikut keserasian badan juga. Contoh perancang, IUD (nnt sis google n baca sendiri yea), kebanyakannye review okay sbb mmg x ganggu hormon langsung. Ada perancang makan pil, pil nie kena disiplin dan konsisten hari2, pil boleh ganggu hormon selepas bersalin. Ada perancang suntikan setiap 3 bulan. Nie antara 3 jenis perancang di KKIA. Tp kalau awak pergi swasta, dorg suggest implanon, insert dekat lengan, pakai 5 tahun x silap sy. Tp kalau x sesuai kena buka n buang duit saja. Kalau sesuai jenis suntikan boleh on implanon. Sbb implanon mahal juga hampir rm600+-. Setiap perancang depend on body seseorg ye.

saya rasa ikut keadaan badn jugak sis. sush nak kata yg men 1 paling baik sbb lain org lain kesesuaian ubat dgn badan dia