Kena bersalin awal dari due

Ibu2 doakan sy ya,sy skrg 36w,due date 24/5. 3 hari lepas pergi TCA KK doc scan cakap baby kecik 2kg (saiz utk 32w) dan doc refer pd doc pakar.Doc pakar scan mmg baby kecik dan bagitahu perlu bersalin hari selasa ni. Sy skrg ada masalah buasir tahap 4 jgk jadi sy lagi risau dan takut untuk teran nanti sebab doc nak suruh bersalin normal.Lepas tahu perlu bersalin awal tidur pun tak lena sebab duk terfikir je. Ibu2 blh bagi kata2 semangat atau pengalaman masing2 yg perlu bersalin awal atau yg ada masalah buasir masa bersalin?

6 Balas

Situasi saya sama dgn awak. Saya kena warded 5 hari sebelum deliver (37weeks) secara induce. Doc nak monitor sbb baby kecik , dia stop membesar dalam perut dan bahaya klau stay lama2. Tapi dgn izin allah, pagi tu saya warded malam tu juga air ketuban pecah baby nak keluar dgn sndri nya (2.2kg). Saya pun ada masalah buasir yang teruk juga. Masa teran tu mmg dah tak fikir apa, terkeluar habis buasir and lepastu tak boleh nak tolak masuk dah. Doc ada bagi ubat utk mudahkan membuang lepastu and saya consistent buat sitz bath sepanjang tempoh berpantang. Alhamdulillah makin lama mengecut dan skrg hilang dah buasir tu 😅

1y ago

Jgn risau yaaaa. Saya doakan semoga Allah permudahkan smua urusan bersalin, baby okay sihat dan awak pun baik2 saja. Aminnn! All the best mommy 🤲🏼🥰

saya pn ade buasir masa mengandung tp xsure tahap berapa. tp cm serius juga sbb xboleh msuk dlm balik. tp sy dpt bersalin normal 38w. baby pn xbesar sgt 2.5kg. lepas je bersalin mmg rasa la buasir cm makin besar sbb teran² kan. tapi alhamdullilah, dlm pantang tu jugak dia baik semula. sy xsure awk tahap 4 tu cane. tp kalau awk risau try la mtk ubat utk kecutkan atau redakan sket buasir tu. xsilap sy ada ubat suntikan utk kecutkan buasir, xsure la utk mengandung ok x. sy tak buat sbb sy da pernah mengalami buasir sama masa anak 1st.

1y ago

Sekarang sy baru try ubat sapu dah 2 hari,belum ada perubahan lg.Ubat makan pn ada beli sebelum pregnant sbb buasir dari sblm pregnant lg.Dapat makan berapa biji je lepas tu pregnant jd belum sempat nampak kesan, tp skrg tak makan sbb doc ckp belum ada kajian ibu mengandung blh makan ke tak.Harap lepas bersalin nanti sy makan ubat tu buasir mengecutla.

saya bersalin 36weeks jugak sbb baby kecik , 2.04kg je berat baby time lahir , emergency czer 😌 , tapi tkpelah bersyukur baby sihat 3 hari je dduk ward pstu discharge . alhamdulillah 20hb discharge kalau tak raya d kt hospital le jawabnya 😂

1y ago

doc decide czer sbb jantung baby lemah , check bukaan baru 3cm , nktnggu 10cm ambil masa jd terpaksa la pecahkan ketuban dan emergency czer . walaupun dlm hati teringin nak bersalin normal tapi apakan daya huhu redha je lah demi baby 😞🤗 .

Due kita dekat sama.. saya risau baby besar mcm abg dia sblm ni.4kg.. dgn masalah ppt1, baby syok berpusing2 lg, masih hadap mabuk.. dah 2bln tido xlena.. semoga awk dipermudahkan bersalin nt...

1y ago

tido xlena sbb baby suka gerak time mlm. ni baby tgh zumba ler ni. perut kecik tp padat 🤭 xselesa sama.. cramps tetiba kadang.. mcm2 la..

Semoga dipermudahkan urusan bersalin sis

1y ago

Terima kasih sis🥰

semoga dipermudahkan urusan awak nt 💕

1y ago

samaa2 ☺️