Blackmores

Hi ibu2.. blackmores ni sptutnya kna mkn 2kali sehari pla.. slama ni sy xtau sy amik sebiji sekali je dlm shari 😭😭 dah sbulan lbih mkn mcm tu.. ok ke klau mkn sbiji je shari, ada affect kt baby tak?.. sape prnh mkn vit ni

Blackmores
2 Balas

Konsult doctor lebih baik. Saya amik ubat ni dr anak 1st (sejak 12 thn dulu). Skrg pregnant anak ke-3. Dulu ubat ni tak jual kt Msia, saya kena beli kt Australia. Dulu saya beli then tunjuk kt doktor pakar saya, dia terkejut saya mkn ubat ni, dia ckp “very expensive and very goood” tp xde kt Malaysia. Tu yg saya continue dr anak 1st smp skrg anak no3. Dr anak 1st smp anak no3, 1st trimester je saya amik 1 biji sehari psl kalau amik 2 biji sehari saya loya teruk muntah alahan (1st trimester susah nk telan ubat ni psl besar and pedih perut psl ingredient dia byk kalau sekali amik 2 biji terus) tapi waktu dulu kena amik 2 biji, 1 kali sehari je ubat ni dgn saiz capsule yg besar. Skrg utk anak no3, terkejut saya baca ubat ni kena mkn 1 biji, 2 kali sehari plak (ramai org complain mkn 2 biji terus susah/alahan teruk kot). Kali ni utk anak no3, 1st trimester, saya amik 1 biji je tp saya masih continue amik ubat folic acid 5mg sebagai tambahan psl 1 biji ubat blackmore ni tak cukup folic asid nya (hanya 200mcg, pregnant kena amik sekurang2nya 400mcg=bersamaan 2 biji ubat blackmore ni). Skrg dh msk 2nd trimester, saya malas nk amik 1 biji, 2 kali sehari psl takut terlupa so saya amik terus 2 biji sekali sehari (mcm saya amik sebelum2 ni) doktor pakar saya ckp boleh je. Kalau waktu pregnant ni puan mkn makanan seimbang mcm cukup sayur/buah, protein, zat besi atau susu selain dr amik vitamin ni, in sha Allah cukup bekalan folic asid yg puan perlukan utk sehari kerana puan hanya kurang 200mcg folic asid shj psl mkn blackmore 1 biji sehari.

3mo ago

Yee puan, sy pon ade bwa jmpa dr sy msa ambil ubat ni.. cumanye sy baru tau kena mkan 2kali sehari, klau tak kluar fyp kat tiktok psal ubat ni mesti sy msih taktau nak kne makan 2bji shari 😅😂 cumanya risau je baby dlm kndungan kurang nutrisi. Lgipon ubat ni makan sebiji sehari pn buat najis kte hitam.. apekan lg nak kne amik 2biji shari.. So klau sya teruskan sebiji shari je msa 2nd thrimister ni.. ok tak ya?

Doktor ada cakap pape tak masa antenatal checkup awak? Kalau semua okay masa checkup tu, InshaAllah takde pape. Apa2 ubat/supplement/vitamin consult doktor ya.

3mo ago

Ye sis, baby smua okey msa checkup.. ubat ni msa sy bru ambl ade bwak jmpa dr sya.. cumanya dah sbulan lbih bru tau nk kne amik 2 kali shari plak😅 terus ovrthinking risau baby tak ckup nutrisi..