Puting Payudara

Hi ibu2. Bila puting payudara akan timbul ? Skrg mngdung ank first dh 32w puting tk timbul . susu or cecair apa pun tk pnh kluar . Lps brnk ke bru kluar smua tu. Ke ada cara keluarkan puting #seriusnanya #firstbaby #pleasehelp

13 Balas

normal bg ibu hamil yg susu badan sudah terhasil dan normal juga bg ibu hamil susu badan belom keluar. susu badan terhasil sejak kandungan kita berusia 16mgu. kalau nipple jenis tenggelam boleh guna nipple puller atau shringe utk timbulkan nipple awak. kalau directfeeding baby boleh guna teknik sandwich. gali ilmu penyusuan susu ibu. awak akan dpt info yg berguna. https://www.instagram.com/p/ClsB8dNvk-x/?igshid=YmMyMTA2M2Y=

1y ago

yea ke. fb ada tak awak? you tube ada tak. dekat you tube pon ada awak

saya pon puting tenggelam dah 2 ank dedua susu badan tapi kejap je. mase ank first nurse kt sepital soh beli slicon NIPPLE kt famasi atau shopee ade jual.tok ganti puting tenggelam tapi ank sy tk pandai nk sedot bile gune tu. jadi bagi direct je atau pam susu masuk botol. agak susa sikit kalau bagi susu direct kat baby sebb puting tenggelam ni.

1y ago

Sama, sye pun puting tnggelam, anak tak puas, beli nipple silicone pun, ade mse baby okay tu pn skjap je, ade mse die tak nak..jdi tak puas menyusu ..so terpaksa pump, and msuk dlam botol susu..asalkan dpt lar susu ibu

mase saya anak first mmg sampai bersalin xde puting kene pakse gak tekan kat mulut Baby lame2 nnty ad la.. nnty nurse akan ajar.. xpun skrg senang beli je puting getah untuk breast tu kat shoppe sgt2 membantu

sye gne nipple puller.. lps gne memg nipple timbul tp lme2 tgelam blek.. tp bby bley je mnyusu & susu ade je jgn rsau.. cuma klu awak nk df jgn ajar botol nant bby x nak mnyusu bdn dah..

puting tenggelam mmg akan sentiasa tenggelam. nama dia inverted nipple. kena guna nipple puller/syringe utk tarik dia keluar. nanti dah bersalin nurse akan ajar mcm mana nk buat.

1y ago

kna tgu lps brsalin ye. ok trima kasih info

awal2 lgi misi pesan kat saya, tarik nipple pagi2 and semasa mandi. lama2 nipple tu akan terkluar. kalau tak buat, nnti anak nak nyusu susah and sakit. awak cuba buat

1y ago

betul sis, xyah malu2. mntak je tlog suami lgi bagus. buat masa mengandung lgi, lama2 elok je puting tu. nnti tak susah dh anak nk nyusu bila dah lahir..

Sy pnh jmp case mcm ni kat hos wkt bersalin.. nurse tu buat guna pica gari and tarik2.. rasa sis pn blh buat nanti.. skg better jgn lg la.. tkt terberanak plak.

masa say check up, misi suruh tarik2 and urut2 sikit puting masa mandi supaya timbul. saya pun jenis tak timbul sangat.

Sy pun cmtu skali ngandong dkt trimester akhir dia slowly keluar sendiri sbb Breast membesar kn masa pregnant

sy guna pump lps sy brslin tu kt hospital utk tarik puting . lpstu nurse akn ajr plk utk kuarkam susu.