Hb low susu hl

Ibu2.. betul ke susu HL ni baik utk pregnant mom yg ada mslh hb low??#ingintahu #firstmom #firstbaby #pleasehelp #bantusharing

Hb low susu hl
7 Balas

nak minum susu ape2 boleh. cuma jarakkan dgn pengambilan suplemen zat besi n mknn yg tinggi zat besi. kalau suplemen mkn pagi, susu boleh minum belah malam. kalsium menghalang penyerapan zat besi dalam badan. sama mcm jika ambil minuman kafein, kopi dan teh. bila makan suplemen boleh try minum air oren, n mkn buah2 sbb vit c boleh bantu penyerapan zat besi. selebihnya tingkatkan pengambilan mknn tinggi zat besi mcm daging merah, sayuran berdaun hijau, semua tu lah. pastikan minum air secukupnya dan mkn buah supaya mudah lawas, zat besi berlebihan boleh buat sembelit. jika tgh diet, lebihkan protein tu, amalkan suku2 separuh. saya pun ade anaemia masa pertengahan trimester. hb low. masa tu saya suka minum kopi. doktor tukar obimin ke iberet. skrg pun dah makin naik hb.

Susu ni lebih kepada kalsium 😅 Kalau nak naikkan hb kena makan makanan yg tinggi zat besi dan makan ubat tambah darah dari klinik. Sy selalu makan bayam merah, bayam hijau, kangkung, dragon fruit, epal, ikan bilis banyak2. sy makan ubat tambah darah (Obimin), jam 7am. Tggu 2 jam baru sy makan apa2. Tapi selalu lepas sy mkn obimin, sy terus tidur 🤣🤣🤣 mmg paling bgus makan ubat tambah darah masa perut kosong. Tolong naikkan hb.

Pasal hb tu tak sure . Saya minum banyak susu ni hb maintain je. Tapi saya hb mmg normal je lah tak pernah low. Try makan buah yg naikkan hb sis

Kalau utk hb low saya makan jambu batu, kalau utk kalsium nurse sy mmg sarankan minum ni sbb saya tak suka susu tepung.

Susu ni kalau minum confirm rasa nak membuang. Jdi mudah utk sy atasi masalah sembelit ketika mengandung 😂

kena tmbh pengambilan real foods yg tinggi iron, susu ni utk topup sahaja 😊

tak betul. hb low kena tambahkan iron. dlm hl tak cukup.