Muntah susu

Ibu2 bayi saya dah 3minggu tiap kali lepas minum susu dari botol atau direct bf mesti muntah keluar susu balik sedangkan saya dah cuba sendawakan dia tp xpenah dgr dia burp. Kdg2 tu sejam 2jam lepas susu baru keluarkan susu balik. Normal ke atau perlu bimbang? Risau dia xdpt pun khasiat susu naikkan berat bdn sbb asik keluarkan balik je. Berak ok je. #bantusharing

4 Balas

Maaf puan, anak puan usia 3 minggu ke atau masuk 3 minggu dah dia muntah susu? lps tu nak tanya, jeluak ke btl² muntah? kalau dah 3 minggu muntah mmg xnormal puan.. kita org dewasa 3 hari muntah pun xtahan dh p jumpa doc.. klau jeluak susu tu biasa la.. sendawa anak blh blaja lg, ada posisi mengiring, ada pangku, ada letak kat bahu.. puan cek baby menyusu lekap elok atau tdk.. baby kalau berak ok biasanya penyerapan susu ok la..

1y ago

Anak usia 3 mggu bukan dah 3 mggu muntah huhu maaf mengelirukan. Tapi perasan dia berak pun xbyk sikit je keluar. Cuma tula mcm mana nk bezakan muntah atau jrluak susu ya

Muntah ke jeluak. Kena beza tu. Kalau muntah dah 3 minggu, better jumpa doktor. Jeluak normal je. Kena belajar cara sendawakan anak dgn betul. Kalau berak ok, penyusuan pun ok. Cuma belajar cara sendawakan bayi dgn betul / guna botol puting anti kolik/ lekapan mulut bayi pada aerola pun kena betul untuk elakkan kolik

1y ago

Setuju dgn apa yg puan Farah komen

klu x sendawa, kena pegg/pangku baby lme sikit sebelum tdokn baby kt tilam.. letak bby dlm keadaan mngiring..

jeluak ke muntah