TTC lama kena bsalin ceaser?

Hi ibu2 / bakal ibu semua. Sy ada soalan. Sy ttc 4y ni kandungan pertama 37w. betul ke nanti bersalin kena paksa ceaser wlwpon tiada apa2 mslh ibu dan kandungan. Check up kt kk xde pula ckp ape2. Ade kwn sy last yr bsalin ttc 4y jugak 1st bby kn paksa bsalin ceaser. Dkt borang ceaser cm tulis ttc 4y. Kwn sy bsalin Hosp Putrajaya. Risau lah sbb sy plan nk normal sbb condition sy & baby setkat ni ok tp sy x plan lah nk bsalin kt Putrajaya

2 Balas

Hi, setahu sy yg kena czer ni klu mmg keadaan tertentu yg tk selamat utk bersalin normal. Mungkin kwn ada masalah lain yg dia tk cerita dan cuma sebut psl ttc lama? Kot baby kt dalam dh distress ke apa. Doktor hospital kerajaan lg lah mmg sebolehnya tkkan pilih czer, mmg advocate utk patients bersalin normal selagi boleh. Sy bersalin kt Putrajaya jugak November lepas, cuma kes sy ketuban dah pecah awal (36w) tp doktor suruh monitor je dulu bagi ada bukaan sbb nk teruskan dgn bersalin normal. Sy yg mintak klu boleh czer je sbb sy dh tk sabar nk jumpa baby. Doktor marah ye ckp mana boleh suka-suka nk czer, keadaan sy pun tk terdesak perlu operate asap walaupun sy category high risk masa mengandung. Cumanya ending dgn emergency czer sbb bukaan terlalu lambat menyebabkan baby dah distress kt dalam.

czer ni kalau mmg xde peluang nak normal..if awak xde mslh apa2,insyallah boleh normal