Minum air gula 12 minggu

Ibu.. sy minum gula 12 minggu...sebab kena minum awal anak sulung dan kedua sangkut GDM . Yang ke 3 ni pun sangkut 🥹🥹 saya stress sebenarnya ... padahal dh kawal makan dh cut sugar dari sebelum mengandung lagi . Umur baru 27 . Sedih stress semua ada .. 2 anak sy selepas bersalin x sangkut . Cuma setiap kali mengandung je ..tapi sebelum2 ni on diet x ada cucuk atau makan ubat. . #minumAirGula #Gdm

11 Balas

doc ckp boleh dikatakan sejenis 'alahan' mengandung juga ni, time mengandung semua hormon spike jd mmg sstgh org akn sgkut gdm. Sy pun anak first sangkut gdm on diet jgk. ni pregnant second plk tk buka buku lg, tawakkal je ni kalau sangkut lg 😂 cara sy, kalau time rasa nak makan manis tu sy makan je buat hilang craving sbb kalau ditahan mmg akan rasa stress sgt. apa pun kita follow nasihat doc ya, demi kesihatan kita dan baby.

Jgn stress2 sis.. Sy xpernah sgkut ngdung ke3 ni sgkut skli darah tggi gbs+ kncing kotor smua tapau kali nii... Insya allah nti senang ank kluar.. Hehe.. Mtk2laa... Sbb ank no 2 pun ulang alik klinik jgk alhamdullilah senang je kluar sakit sekjap je.. Pagi dia keluar perut ptg keluar hosp mudah sgt.. Stiap ujian tu pasti adr jgk ksenangan diakhirnya

Maybe boleh amalkan makan peria katak goreng dengan telur seminggu sekali/2 kali makan dengan nasi. Pastu rebus barli minum. Pasty buat je minuman milkbooster red dates+longan+goji berry+halba (tanpa gula). Ni yang saya amalkan. 37w now and takda gdm alhamdulillah. Padahal saya suka minum tealive/makan dessert.

Sabar ya..jgn stress2..sis pikir bukan sis sorg je alami gdm nie,ramai ibu2 senasib yg sama sangkut gdm ni walaupon dh jaga makan..apa2 pon,semoga anak dlm kandungan sis sihat dan selamat hingga dilahirkan🫶🏻

saya pon sangkut gdm walhal saya mmg jenis x makan manis.. tapi minum air gula sekali saja sbb buka buku pink masa dh 4bulan kandungan.. doc bagi insulin...but saya x pakai pon.. saya just jaga makan n buat senaman ringan2

10mo ago

xpe ke sis, xpkai insulin tu

Bukan sbb mkn manis pun sis. ni faktor gangguan hormon masa mngandung. Dia ganggu insulin dlm bdn buat kerja. Ank sulung sy craving manis2 xde sngkut pun gdm. ank ke2 x suka mnis tp sangkut gdm.

10mo ago

hormon tu sbb sy pun mmg x minum manis tiber gdm 🥲 lagi haruuu

saya pun, gdm on ubat tapi alhamdulillah dah selamat bersalin n baby dah masuk 1m 8d, nurse cakap nak kena minum air gula pula lepas bersalin..tak tahu la minggu ke berapa

Sy pun sgkut gdm.... Tp on diet.. X makan ubat @ insulin... Alhamdulillah semua OK sekrg dah 35 minggu 6 hari dah

mmg ada org bila pregnant je br sgkut GDM...sabar..dugaan pregnant

normal sis. bukan sebab pemakanan semata, hormon tu