Lubang vagina besar/luas Lepas bersalin

Hi Ibu, Nak tanya ada tak Yang pernah alami mcm ni Saya harini Baru 40hari berpantang. Bersalin normal kali kedua. Untuk bersalin Anak first, kena gunting, jahitan rapi, benang luruh hari ke 20. Ini saya cek sndri Guna cermin, and nurse kerap kali check. KK di N9 Untuk bersalin kedua, koyakkan first degree and jahit lurus(kata Nurse KD). Jadi disebabkan koyakkan ni agak Terasa seminggu pertama, suami dgn nurse je yg check. Minggu ke2, saya n Anak kena tahan wad hingga hari pantang ke 35. Sepanjang tu Mmg xda nurse check monitor saya, hanya baby je. Nak check luka sndri saya xberani. Tapi sampai Skrg saya xda rasa Sakit, pedih or nyilu Kt bawah. Tapi harini Bila saya tgk sndri, kawasan vagina saya agak luas. Berbeza dgn bersalin Anak pertama. Lubang tu mcm biasa je. Kalini tgk mcm agak luas. Suami pun pelik dgn keadaan ni Nak tanya la, jahitan tu Terbuka ke? Sbb saya xda rasa Sakit apa. Even ddk bersila pun Tk Terasa. Ada yg mcm ni jgk tak? #seriusnanya #bantusharing #ingintahu

12 Balas

Samalah. Aritu sy kerap check luka sbb kali kedua ni luka kat dlm. Lambat skit baik sbb ssh nk keringkn. Lps tu dok tgkk lubang tu besar mcm xkecut2 hahahaha plak tu sy pantang xmnom jamu ke apa sbb alergic. Lg sy risau. So buat senaman kegel ngn cuba kemut tahan cmtu jela. Maybe ye kot, dah kali kedua bersalin. Xsama mcm anak 1st 🤣🤣

kna refer doc..klau sy dlm pantg sy x dduk bersila..pntng arwah mak sy klau sy bersila..dye Suh sy dduk kki trjulur memanjng..biar rhim tu nmpk elok cntik pd Ms akn dtg..jgn bnyk gerak..ape pun prgi jmpa doc chek ye sis..

vagina is flexible.smpai mase akn kmbali normal.sy 4th degree jahit 20 lbih jahitan smpai ilang rasa nk kncing.masa pulihkan semua.igtkn dh ilang nafsu mase bsalin normal ank ke2🤣🤣🤣.dont worry too much.

2y ago

sy kencing mcm anjing tau x?ltak sebelah kaki kt dinding,sbb mase doc smbut baby tu dia pusing2 jari dkat laluan mase kepala baby nk kuar.kena kuku ke camana x pasti la,smpai luka tu pedih gila setiap kli darah kuar n tkena air kncing.klo berak plk sy dduk kt lntai mcm mak mertua nk sarungkn. cncin merisik😩.rase cam x sgup nk kncing.sy koyak truk sbb x smpat gnting,koyak sendiri smpai bontot.doc mntk misi agkt dua2 kaki sy sbb tkut baby dh lemas.misi angkt je kaki sy dua2 trus baby kuar dan doc x smpat smbut.patah tulang bahu baby sy,tp kt rumah baru sy sedar tulang baby timbul kt bahu n selalu nangis lpas mndi.p hospital scan mmg patah tp alhamdulillah bercntum sndiri sbb baby lg.pastu dlm vagina pon jahit dinding kiri 6,knan pon 6 berjahit.40 hari sy still bjlan mcm org baru bersalin.sy trauma gile brsalin normal.org ckp ngeri epidural,sy ngeri lg bsalin normal🤣🤣.sy brsama ngn suami lpas baby 8 bln.ank dh 9 thn skrg,dn adik dia czer 5 thn skrg.yg skrg tgu mase nk bsalin czer jgk sbb

baru bersalin mmg la lubang tu luas dah keluar kepala budak kan dari situ😅 otot situ anjal & dia akan mengecut balik. boleh buat senaman kegel & makan berkhasiat.

2y ago

Ye puan Mmg la saya tau Baru bersalin. Itu Sbb saya ckp beza dgn jahitan Anak first. Yg first lubang rapat Ter tutup. Ni Terbuka luas boleh nmpk direct isi Dlm.

so far kalau jahitan tbuka tu rasa sakit tau sis, n ade rasa ngilu. sbb sye perna jahtan tbuka. n baru lpas beeanak mmg lubang agak bsar skit tp xlama tu dia kembali ke asal...

2y ago

jahit sis.sye kne repair semula jahitan 😣😣

tapi kalau pendapat sy, lubang vagina makin besar tu xda masalah sbb yg org dok sebut "ketat" tu bukan bahagian lubang tu. tapi bahagian dalam yg akan kemut.

as long as sis tak rasa sakit, sy rasa ok je. take time juga utk otot tu kembali normal mcm sediakala. tp kalau sis concern dan risau, refer la doktor.

try guna pecuci putik telaga dara by jrm.. elok yg tu berangin n cepat kecutkan lubang 🤗 luka pon cepat sembuh..

nnti puan try buat senaman kagel..mg dpmudahkan segalanya. aamiin

jumpa doktor.. nt blh amalkn senaman kegel..