Mandi malam

Ibu mengandung boleh mandi malam tak ? Bahaya ke ? Or ade pantang larang ?

27 Balas

Kalau anggapan mandi malam sbb takut paru2 berair atau air ketuban jadi penuh. Tanggapan tu salah dan ianya MITOS. Tak boleh mandi malam tu hanya petua org dulu2 shj. Zaman dulu kan bilik air kt luar rumah, mak2 risau ada yg mengintai anak dara mandi kt luar malam2. Skrg semua bilik air dalam rumah. Kan selamat. Takda yg nk ngintai nya. Nak mandi, mandi je. Takyah risau lah. Doktor sendiri cakap takda apa2 effect mandi malam.

Bahaya dri segi ape yg di pikir kan ibu tuh? Takot air ketumban bnyk? Takot sakit? Sume xde kaitan.. Mandi je.. Skang mlm2 panas.. Kasi selesa nk tdo.. Nk2 bby bump makin besar.. Ssh nk tdo.. Org tua2 ckp mndy mlm air ketumban nye bnyk nnti.. Kite mandi.. Bkn telan airnye.. Klo telan pon xde jd ketumban lah.. Ssh nk bersalin katenye.. Sye tiap2 malam mndi.. Tgh2 malam lagi.. Alhamdulillah.. Msuk labor 10,20 minit selesai..

Org tua2 ckp xleh mndi mlm..nnt air ketuban byk..tp mcm btul jgk..sbb sy suka mndi mlm waktu peknen ari tu..bila nk brsalin..masa air ketuban pecah..byk giler air..smpai doc pun ckp..ni btul2 leaking ni..doc pun ckp byk nya air ktuban awk..hehe..mybe kebetulan la kot

Sy dh jd mcm rutin sblum tdo dh. Jrg skli sy xmndi sblum nk tdo tu. Sbb panas mlm2 nk tdo pun xselesa. Bukak kipas pling laju pun still panas jgk. Wktu sblum pregnant pn bdn sy selalu pns terlebih drp org lain. Apatah lg bila dh pregnant ni 😅

boleh je takde masalah pun, kalau sis kurang pasti cuba tanya nurse atau doctor ye, saya selalu je mandi tengah malam, kadang2 tu sedar 2/3 pagi sebab nak terkencing tapi saya mandi sekali sebab panas dan gatal2

Sy time nak tido pun mandi jugak sbb panas melampau. Tak selesa nak tido peluh2. Dah mandi pun still bahang. Cuaca pun panas je. Tapi orang tua tak bagi mandi malam. Tapi kalau dah panas sangat, sy mandi je 😅

4y ago

Kejap2 peluh. Ya ampun. Memang setiap masa rasa panas je. Takde rasa sejuk langsung 😅

Mak mentua sy xbg.. Sbb Ktanya nk bersalin nti baby jd Ssh nk kluar.. Skg sy jrg mndi mlm.. Plg lewat 6:30.. Klu Pnas sgt sy just lap2 badan jek.. Sy pun jd xbrani sbb mak ckp mcm tu

4y ago

Amminn.. Insyaallah

Mandi je sis. Kalau orang kata tu jangan percaya. Dr pun kata takde apa pun kalau mandi malam. Kita berpeluh waktu malam kut. Rimas kalau tak mandi

Sy mandi je tp tak mandi air sejuk sy mandi air panas...sbb mak mntua kata mandi mlm tak elok tp kalau nak mandi jgk jgn mandi air sejuk

Saya mandi je sbb since pregnant ni panas nye bukan main . Kena juga mndi cuma tk basahkan rambut lah malam malam